Dijital dönüşüm için acele etmeyen havayolu taşımacılığı, Blockchain’in sunduğu şeffaflık ve basitlikten faydalanabilir.

Havayolu ulaşımına duyulan talep her geçen gün artarken, sektördeki oyuncuların maliyetler üzerindeki güçlü kontrolleri ve artan taşıma ücretleri neticesinde havayolu sektörü dijital bir devrime acil ihtiyaç duyan iş kolları arasında ilk sırada gelmeyebilir. Ne var ki ufukta bu sektör için de bir fırtına görülüyor: Hava taşımacılığının ilk yayıldığı 1970’li yıllardan kalma süreçler, çok kırılımlı dağıtım kanalları ve iş modelinde maliyet tasarrufu hariç inovasyonun görülmemesi, sektörün bir değişime ihtiyaç duyduğunu gösteriyor.

Bu değişim için pek çok öncü havayolunun yeni dijital teknolojiler üzerinde çalıştığı da biliniyor. Yapay zeka, gelişmiş analizler ve robotik teknolojilerin yanına yakın zamanda Blockchain’in de ekleneceğini söylemek mümkün. Veriyi yönetme ve paylaşma kabiliyetinin yanı sıra, dijital işlemlerdeki başarısı Blockchain’i havayolu sektörünün kompleks ekosistemi genelinde güven, emniyet, kontrol ve şeffaflık sağlamak için ideal bir aday haline getiriyor.

Henüz yeni gelişmekte olan bir teknoloji olsa da, havayolu şirketleri genel performansı olumlu yönde etkileyecek Blockchain uygulamaları üzerinde çalışmaya başladı bile. BCG makalesinde, özellikle müşteriye temas eden etkinlikler; bakım, onarım ve tamir; yer operasyonları; gelir muhasebesi ana başlıkları altında büyük potansiyel bulunduğu belirtiliyor. Dahası, Blockchain ile birlikte sektörde ortak çalışmalar açısından yeni bir çağ başlaması bile mümkün.

Yüksek sabit giderler, ağır yasal yükümlülükler ve sunulan hizmetin görev-kritik yapısı gibi havayolu sektörüne özgü zorluklar, gerçekten ezber bozan bir dönüşüm yapmayı zorlaştırıyor. Havayolu şirketlerinin temas ettiği ekosistemin son derece karmaşık olması da bu denkleme eşitlik getirmiyor. Bu ekosistemin içinde bireysel, kurumsal ve kargo müşterileri; havalimanları, iş ortakları, online ve offline seyahat acenteleri, küresel dağıtım sistemleri, sektörel dernekler, kamu idareleri, tedarikçiler ve servis sağlayıcıları bulunuyor.

Blockchain ise müşteri hizmetlerini iyileştirirken, maliyetleri düşürüp operasyonel verimliliği artırma potansiyeli taşıyor. Mevcut sistemlerde silolar halinde işleyen verinin paydaşlar arasında daha hızlı ve kesintisiz aktarımını sağlamak için Blockchain biçilmiş kaftan!

Makalenin devamını okumak için tıklayın.