Geçen yıl dünyada influencer pazarlama tarafında 1,5 milyar dolar harcandı. Türkiye’de ise 30 milyon TL’lik bir rakamdan söz etmek mümkün. Peki, blockchain kullanılsaydı, influencer pazarlamada nasıl bir tablo ortaya çıkardı?
Digital Age’de yayınlanan makaleyi sizlere aktarıyoruz.
Influencer ve markaları bir araya getiren platform Creatorden’in verilerine göre, küresel influencer pazarlama harcamaları 2017’de 1,5 milyar dolar olarak gerçekleşti. 2016’da bu rakam 1,1 milyar dolar seviyesindeydi. Yani, yüzde 36’lık bir büyümeden bahsetmek mümkün. Creatorden’in paylaştığı veriler içinde Türkiye rakamları da mevcut. Buna göre, ülkemizde geçen yıl 30 milyon TL düzeyindeydi. Çalışmada influencer pazarlama faaliyetlerinin hangi sosyal mecralarda yürütüldüğü dair rakamlar da bulunuyor. Instagram yüzde 48’le ilk sırada yer alırken, Facebook yüzde 21’le ikinci oluyor. Üçüncü YouTube’un payı yüzde 16 ve dördüncü sırada ise yüzde 15’le Twitter karşımıza çıkıyor.
Influencer pazarlama ve blockchain ilişkisi
Öncelikle şunu not edelim: Blockchain’in influencer pazarlamada kullanılacağı alanların başında marka-influencer ilişkisinde aracıları ortadan kaldırması veya en düşük seviyede tutması geliyor. Zira, bu ilişkide aracı olan ajansların talep ettikleri komisyon kimi zaman yüzde 30’lara kadar çıkıyor. İşte, blockchain’in sunduğu akıllı kontratlar sayesinde bu komisyon sıfıra veya en az orana düşürülebiliyor. Bu sayede marka ve influencer gelir-gider ilişkisini daha şeffaf getirdikleri gibi maliyetlerini azaltma fırsatına da kavuşmuş oluyor. Blockchain’in bu alanda sunduğu diğer bir yenilik ise reklam sahteciliğini engellemek olabilir. Zira, influencer ile marka kampanya için belirlenecek metrikler arasında anlaşmazlık çıkabilir. Bunu engellemek için ise akıllı kontratla kampanya koşulları belirlenir ve bundan sonra kampanya sonuçları takip edilmeye başlanır. Kampanya istenen sonuçlara ulaşırsa, influencer ödemesini alır ve proje sonuçlanır.
Sosyal medya platformlarına blockchain etkisi
Sosyal medya platformlarının dayandığı iş modellerinin temelindeki stratejiler blockchain teknolojisinin kullanımının artmasıyla büyük bir dönüşüme maruz kalacak.
Şimdilerde en çok kullanılan Facebook, Instagram, YouTube ve Twitter gibi sosyal medya platformlarının dayandığı iş modellerinin temelindeki stratejiler blockchain teknolojisinin kullanımının artmasıyla büyük bir dönüşüme maruz kalacak. Bunun sebebiyse bu platformların devamlılığının sağlanabilmesi için içerik üreticilerin paylaşıma devam etmesiyle mümkün olması.
Blockchain’in influencer marketing üzerinde yaratacağı değişim konusunda görüşlerine başvurduğumuz Blockfellow Kurucusu Kemal Apaydın bu noktada Instagram örneğini veriyor. ‘Instagram’daki içerik üreticileri ürettikleri içerik karşılığında Instagram’dan herhangi bir ücret almıyor. Üreticiler bu verileri reklamverenlerle anlaşarak, bu veriler üzerinden kazanç sağlamanın yollarını arıyor. Ancak, bu kazancı, o kazancı ortaya çıkarmasına destek olan içerik sahipleri ile paylaşmıyor.’ Apaydın, burada Instagram’ı suçlamıyor ve ekliyor: ‘O dönemde böyle bir sektörel ihtiyaç vardı, bunu Instagram kullandı ve kazanç sağladı. Ancak, influencer’ın şu an gerekli olan kazanç paylaşımını yapabileceği bir teknoloji var. İşte blockchain tam bu noktada araya girerek içerik üreticilerinin yarattıkları değer oranında kazanç sağlayabilecekleri bir altyapı sunuyor.’
Kaynak: Digital Age