Her gün milyonlarca insan, bir konuyu araştırma, alışveriş yapma, sosyal medya platformlarında yorumlar yapma, internette gezinme ve hatta farklı finansal işlemler gerçekleştirmek için çevrimiçi oluyor. Bir birey çevrimiçi olarak ne kadar fazla işlem yaparsa, geride o kadar fazla dijital ayak izi bırakıyor.

Rohan Pinto’ nun kaleme aldığı ve Forbes tarafından yayınlanan yazıyı sizler için derledik.

Mevcut Kimlik Yönetim Sistemlerinin Sorunları

Çevrimiçi işlemlerin çoğu, bireylerin hizmetlere erişebilmek için belirli kişisel bilgileri açıklamasını gerektirir. Örneğin, Amazon Pay, PayPal ve Google Cüzdan gibi platformlarda finansal işlemler gerçekleştirilmeden önce, kullanıcıların her zaman kayıt ve giriş bilgilerini (örneğin, finansal ve kişisel detaylar) girmeleri gerekir. Dolayısıyla, bir birey bu bilgiyi her açıkladığında, birçok internet veri tabanında saklanır. Bu şekilde, bireyin  dijital klonları yaratılır ve bunlar farklı platformlarda var olmaya başlar. Bu ayrıca birçok güvenlik sorununu da başlangıcını yaratır.

Kimlik bilgileri hem önemlilik arz eden hem de gizlilik içeren bilgiler. Kimlik bilgilerinin en büyük problemlerinden birisi ise paylaşıldığında bütün bilgilerin aynı anda paylaşılır olmasıdır. Belirli bir konu ile ilgili kısmi kimlik paylaşımı mevcut kimlik sistemi ile mümkün değil ve bu yüzden kimlik bilgileri bir defa paylaşıldığında bütün veriler paydaşlara açık hale gelmektedir.

Diğer büyük sorun ise kişisel verilerin paylaşılması ve güvenli bir şekilde saklanması problemidir. Çevrimiçi veri tabanlarında yer alan bilgiler, kişinin izni olmaksızın üçüncü taraflarla bilgileri paylaşılabilir. Daha da kötüsü bu veriler çalınabilir ve herkesin erişimine açık hale gelebilir. Kimliklerin güvenilir bir şekilde saklanması dijital dünyanın en önemli sorunlarından biridir ve bu verilerinin diğer taraflarla paylaşılıp paylaşılmayacağına kullanıcının karar vermesi gerekmektedir.

Yukarıda vurgulanan sorunlar tek bir gerçeğe işaret etmektedir: mevcut çevrimiçi kimlik yönetim sistemlerinin sürdürülebilir olmaktan uzak olduğu.

Kimlik yönetimi için Blockchain

Blockchain, kişilerin kimliklerini hırsızlığa karşı koruyan ve hileli faaliyetleri büyük ölçüde azaltan bir platform oluşturmak için kullanılabilir. Blockchain teknolojisi ayrıca işletmelerin çeşitli sektörlerde karşılaşılan kimlik doğrulama ve mutabakat sorunlarını ele alan güçlü çözümler oluşturmasına yardımcı olabilir. Ek olarak, bireylere, çok sayıda kullanıcı adı ve şifrenin yerini alacak şifreli dijital kimlik oluşturma özgürlüğü sunarken, müşterileri ve kurumları zaman ve kaynak tasarrufu sağlayan daha kapsamlı güvenlik özellikleri sunar.

Bireyler aynı zamanda kolayca blockchain üzerinde kendi kendilerine yönettikleri bir kimlik oluşturabilirler. Bir bireyden böyle bir kimliği çalmak zorlaşır ve bu, geleneksel kimlik yönetim sistemi üzerinde ortak olan kimlik hırsızlığı sorununu ele alır. Bu nedenle, bireyin rızası olmadan herhangi bir üçüncü şahıs tarafından kontrol edilemez veya müdahale edilemez.

Dijital kimlik

Merkezi olmayan prensibinin ve kimliğin doğrulanması için kapsamlı bir sistemin bir araya getirilmesiyle, her çevrimiçi kullanıcının, kullanıcı tarafından gerçekleştirilen tüm işlemlere yapıştırılmış dijital filigran olarak görev yapması için bir dijital ID oluşturulabileceği önerilmiştir. Doğru bir şekilde kullanılıyorsa, bireysel kimliğin gerçekliğini belirleme olasılığı olabilir.

Sonuç

Blockchain kimlik konusunda yaşanan sorunların çözümüne adaydır. Günümüzde paylaşılan kimlik verisi hem çok detaylıdır hem de veriler için kurumlara tam kontrol sağlar. Blockchain ile beraber kullanıcılara tam kontrol sağlayan bir kimlik yönetim sistemi geliştirmek mümkün olabilir. Böylelikle kullanıcılar kimlik bilgilerini yöneterek gerekli yerlerde kimlik bilgilerini sadece “istenen bilgi kadar” paylaşabileceklerdir. Teknoloji, aynı zamanda kullanıcılarımızın, hırsızlıktan kimliğimizi korurken, kullanıcı bilgilerinin kullanım kontrolünü kullanıcıya geri verecektir. Ayrıca, işleri daha kolay, daha kullanışlı hale getirecek ve güncellenmiş bir dijital klonun oluşturulmasına yardımcı olacaktır. Bununla birlikte, blockchain teknolojisi sihir değildir ve blockchain ağında yer alan her şeyin otomatik olarak doğrulanması gerektiğini gösteren bir özellik yoktur. Sonunda, herhangi bir bilginin doğruluğu ve doğruluğu, hala kişisel bilgilerini blok zincirine giren bireyler üzerinde olacak ve üzerinde saklanan verinin doğruluğunu denetlemek ve yetkilendirmek için yetki ve yetkiye sahip kuruluşlar olacaktır.

Ferhat Yalçın
Founder At Tomorrow