Merkeziyetsiz altyapı ağı sağlayıcısı Nodle, cihazlar tarafından yakalanan gerçek dünya içeriğinin gerçekliğini kanıtlamak için blockchain teknolojisini kullanmak üzere Adobe ve Linux Vakfı gibi kuruluşlarla birlikte çalışıyor.

Nodle, ContentSign’ı Adobe ve Linux Vakfı tarafından yürütülen bir proje olan Content Authenticity Initiative’e, medya doğrulaması için gelecekte bir standart oluşturmak üzere getiriyor. Şirketin kurucu ortağı Garrett Kinsman, Cointelegraph ile yaptığı röportajda, firmanın ContentSign çözümü için blockchain kullanarak yakalama anından itibaren verilerin bütünlüğünü kanıtlamaya çalışacak olan yaklaşan yazılım geliştirme kitini (SDK) özetledi.

Kinsman, ContentSign’ın fiziksel bir kamera veya cihazın belirli bir görsel medya parçasını ve buna karşılık gelen meta verileri yakaladığını kanıtlamak için bu bulmacanın bir parçasını oluşturacağını söylüyor: “Bunu yapmanın yolu, gerçek bir kameranın videoyu çektiğini, videonun yalnızca bu kamera tarafından bilinen özel anahtarla imzalandığını ve bu videonun ayak izinin bir blockchain’de yayınlandığını kanıtlayan bir damgaya sahip olmaktır.

Bu teknoloji, gazetecilik de dahil olmak üzere sayısız kullanım alanı için faydalı olabilir. Kinsman’ın varsayımsal olarak açıkladığı gibi, bir gazeteci ContentSign teknolojisiyle gömülü bir kamera kullanarak bir son dakika haber olayının videosunu veya resmini çekebilir: “Video kaydedilirken ContentSign, söz konusu kameraya özel benzersiz bir özel anahtarla damgalanmasını ve imzalanmasını sağlar.”

Videonun ayak izi daha sonra Nodle zincirinde bir NFT olarak basılır. İmza, içeriğin gerçek bir kaynaktan geldiğini, manipüle edilmediğini veya yapay olarak oluşturulmadığını doğrular.

ContentSign’a benzer blockchain çözümleri, yapay zeka tarafından üretilen içerikler gerçek ve üretilmiş içerik arasında ayrım yapan çözümlere duyulan ihtiyacı artıracağı için önümüzdeki yıllarda çok önemli olabilir.

Rapor: Blockchain birlikte çalışabilirlik çözümleri pazarında 2028 beklentisi

KaynakCoinTelegraph