regulatory compliance concept on the gearwheels, 3D rendering

İsviçre’nin Finansal Piyasalar Denetleme Kurumu (FINMA) blockchain’deki ödemeler için yasal düzenlemeler konusunda bir rehber yayınladı.

Cointelegraph’ın haberine göre sanal varlık servis sağlayıcıları için yayınlanan bu rehber, borsalar, cüzdan sağlayıcıları ve ticaret platformları dahil olmak üzere blockchain servis sağlayıcısı için geçerli.

Rehberin önsözünde FINMA, geçtiğimiz Haziran ayında hükümetler arası Finansal Eylem Görev Gücü (FATF) tarafından yayınlanan dijital varlık düzenlemesi çerçevesine uyumlu olduğunu belirtiyor.

FINMA, blockchain sektöründeki işletmelerin Kara Para Aklama Önleme (AML) yasası gibi ülkenin mevcut yasal standartlarından muaf tutulamayacağının da altını çiziyor.

Bu nedenle blockchain servis sağlayıcılarının Müşterini Tanı (KYC) kontrollerini yapmaları, iş ilişkilerini takip etmek için risk temelli bir yaklaşım izlemeleri ve platformlardaki şüpheli faaliyetleri tespit etmeleri durumunda İsviçre Para Aklama Raporlama Bürosu’na bildirmeleri gerekiyor.

Yasal düzenleyici, hükümlerinin teknoloji açısından tarafsız bir şekilde yorumlanması gerektiğini vurguluyor. Bu nedenle, müşteriler ve yararlanıcılar hakkındaki bilgilerin ödeme emirleriyle iletilmesi şartı, banka havalesi ödemelerinde olduğu gibi blockchain ödemeleri için de geçerli.

FINMA, şu anda blockchain bazlı ödemeler için kimlik verilerini güvenilir bir şekilde iletebilecek hiçbir sistem (ulusal veya uluslararası) olmadığını belirtiyor. Ayrıca, şimdiye kadar bireysel hizmet sağlayıcılar arasında ikili anlaşmalar da yapılmamış.

Blockchain teknolojisi ödemeler piyasasındaki etkisini gitgide artırıyor. İsviçre de bu teknolojinin ödeme teknolojileri sektöründe herhangi bir engelle karşılaşmasını önlemek için yasal düzenlemelere öncelik veriyor.

Hazırlanan raporu buradan indirebilirsiniz.