Fransa ve İsviçre merkez bankaları, Uluslararası Ödemeler Bankası İnovasyon Merkezi ile birlikte Perşembe günü, uluslararası ödemeler için merkez bankası dijital para birimi (CBDC) denemesinin başladığını duyurdu.

Banque de France Vali Yardımcısı Sylvie Goulard yaptığı açıklamada “Eurosystem, inovasyonla uğraşıyor ve eylemlerini ödemelerin dijitalleşmesine yönelik güçlü eğilime uyarlıyor. Banque de France, finansal işlemlerde maksimum güvenlik ve verimlilik sağlamak için toptan merkez bankası dijital para biriminin potansiyel faydalarına ikna olmuştur.” ifadelerini kullandı.

Spesifik olarak, sınır ötesi ödemeler Fransa ve İsviçre bankaları arasında gerçekleşecek. CBDC test süreci başlasa da açıklamada deneyin ne Fransa ne de İsviçre Merkez bankalarının yakın zamanda bir CBDC yayınlayacağını öne sürülmediğini de belirtelim.

Uluslararası ödemelerde CBDC kullanımının test edilmesi haberi Fransa Merkez Bankası’nın geçtiğimiz aylarda CBDC’ye yönelik testler planladığını açıklamasının ardından geldi.

Dünyanın birçok yerinde şu anda merkez bankası dijital para birimlerine yönelik araştırma ve geliştirme çalışmaları yürütülüyor. Çin bu konuda liderlik ediyor gibi görünse de Avrupa’da da kayda değer gelişmeler yaşanıyor.

Avrupa Merkez Bankası, CBDC çıkarmayı planlamayanları uyardı