Sürücüsüz otomobiller yakın geleceğin bir gerçeği. Peki bu araçların ödeme yapması gerektiğinde Blockchain’in nasıl bir yardımı dokunabilir?
Blockchain ve uygulanabilir sektörler listesi genişliyor. Evet, halen akıllarda ‘nasıl’ sorusu yankılanıyor olabilir. Ama bu Blockchain’in potansiyelini düşünmeye engel değil. Otomotiv de bu sektörlerden biri. Daha doğru bir tanımla, otonom sürüşe sahip, yani şoförün müdahalesi gerekmeden kendi kendine giden araçlar Blockchain’le bir noktada buluşabilir. Özellikle de bu araçların kendi başına park yerine gitme, akaryakıt istasyonunda yakıt alma veya elektrikliyse aküsünü şarj etme gibi yetenekleri noktasında.
Bu tip sorular pek çok sektördeki uzman tarafından dile getiriliyor. Bunlardan biri, tüm dünyada gelişmiş vites kutusu üreticisi olarak bilinen otomotiv sektörü temsilcilerinden ZF’in Dijital Dönüşüm Orkestrasyon Başkanı Jim Gross. Gross, IBM’in resmi sitesi için yazdığı bir blog yazısında Blockchain’in otomotiv sektörüne olan etkilerini masaya yatırıyor.
“High-tech blockchain paves the way for cars to pay” başlıklı makalenin temelinde otomobil – mobil ödeme – Blockchain üçlüsü yer alıyor. Gross’un yanıt aradığı soru ise şu: “Sürücüsüz bir aracın aküsünü şarj etmesi veya ücretli bir otoparka park etmesi gerektiğinde ödeme süreci nasıl işleyecek?”
Gross, bu soruya yanıt verebilmek için Car eWallet isimli bir uygulama geliştirdiklerini belirtiyor. Bu uygulama, daha geniş bir tanımla platform, aracın gerekli tüm mobilite hizmetlerini, araç ve altyapıları uçtan uca entegre ederek otomobillerin park etme ve şarj etme gibi hizmetler için gerçek zamanlı olarak ödeyebilecekleri bir ortam sunuyor.
Gross, bu platform için Hyperledger Fabric’e dayanan IBM Blockchain Platformu’nu kullanmaya karar verdiklerini belirtiyor. Blockchain ile Car eWallet, token bazlı, ilgili tüm işlemleri otomatikleştiren bir yapı sunuyor. Bu yapıda otoparklar, ücretli yollar, yakıt alımı, araç elektrikliyse şarj etme, araç yıkama vb. servisler bulunabiliyor. Gross, bu yapının sürücülerin de yaşamını kolaylaştıracağını kaydediyor. Araç sahiplerinin birden fazla yakıt kartı taşıma, otoparklar için üyelik, Türkiye’deki HGS ve OGS tipi sistemler özelinde hızlı geçiş sistemleri, hatta sigorta poliçeleriyle uğraşmak zorunda kalmayacağını ifade ediyor. Gross’a göre tüm bu hizmetler için Car eWallet üzerinden tek bir abonelik yeterli olacak.
Gross, Blockchain ve Car eWallet bileşiminin tedarik zinciri yönetimi için de kullanılabileceğini kaydediyor. Malzemeler, araç parçaları, üretim süreçleri, bakım kayıtları, sahiplik tarihleri gibi durumlar takip edilebilecek ve böylece hem satıcılar hem de alıcılar için bir güven ortamı sağlanmış olacak.
Geliştirilen çözümün araç sahipliği kavramını da değiştirebileceğini savunan Jim Gross, örnek olarak ise dakika bazında sigorta yaptırabilme, kiralama dönemi boyunca sigortalatabilme gibi seçeneklerin gündeme geleceğini belirtiyor.
Önümüzdeki 15 yıl içinde yollarda çok sayıda otonom araç olacağının altını çizen Gross, bir aracın insan müdahalesi olmadan işlem yapabilmesinin kritik bir hale geleceğini, Blockhain’in bu noktada anahtar rol oynayacağını vurguluyor.