Hayatımızın ayrılmaz bir parçası olan eğitim aynı zamanda hayatımızı kolaylaştıracak yeni teknolojilerin de temelini oluşturuyor. Blockchain de eğitim konusunda birçok fayda sağlayabilecek bir teknoloji örneği.
İnternetin gelişimiyle birlikte eğitim materyalleri telefonlarımız ve bilgisayarlarımıza girerek artık parmaklarımızın ucuna kadar geldi. Dolayısıyla elektronik öğrenme ve mobil öğrenme gibi iki yeni eğitim yöntemi yükselmeye başladı.
Reuters’ın raporuna göre küresel e-öğrenme pazarı 2026 yılında 398.15 milyar dolar değerine ulaşacak. Gelişen mobil öğrenme pazarının ise 2020 yılında 37.6 milyar dolar değerine ulaşması bekleniyor. Küresel e-öğrenme ve mobil öğrenme piyasasındaki bu büyüme bize eğitime yönelik talebin de arttığını gösteriyor. Bilgi çağında yaşadığımızı düşünürsek internet aracılığıyla herhangi bir eğitim materyaline ulaşmak da oldukça kolay bir hale geldi.
Blockchain teknolojisi açısından bakacak olursak IDC’nin raporuna göre blockchain çözümlerine yönelik harcamalar 2019 yılında 2.9 milyar dolar değerine ulaşacak. 2020 yılına kadar ise bu değerin 12.4 milyar dolara ulaşması bekleniyor.
Eğitimde Blockchain teknolojisi
Blockchain teknolojisi, sertifikalar için kağıda dayalı bir sistemin sonunu hızlandıracak bir yapıya sahip. Teknolojinin getirdiği imkanlar sayesinde eğitim kuruluşları, yeterlilik veya başarı sertifikaları gibi her türlü bilgiyi kalıcı ve güvenli bir şekilde blockchain üzerinden verebilirler.
Öğrenciler ise tamamladıkları örgün ve örgün olmayan eğitim belgelerini kendileri saklayabilir, istediği kişi ya da tarafla paylaşabilir ve anında doğrulama sağlayabilirler.
Öte yandan dijital akıllı sözleşmeler taraflar arasındaki işlemleri güvenli bir şekilde hızlandırabilir. Bu nedenle, Blockchain’in dağıtık ve eşler arası modeli, kaynaklarını eğitime hazırlamak için mükemmel bir tamamlayıcı olabilir.
Akademisyenler açısından bakacak olursak da dijital fikri mülkiyeti (IP) yönetmek ve korumak da blockchain teknolojisinin başka bir avantajı olarak karşımızda çıkıyor. Bu sayede araştırmacılar önemli bilgilerin yozlaşmasına engel olabilirler.
Tüm bunların yanında kurumlar, hibe ve diğer finansman türlerinin yanı sıra eğitimleri için ödeme yapan öğrencilerin de dahil olduğu ödemeleri kolaylaştırmak için Blockchain tabanlı kripto para birimleri kullanmaya da başlayabilir.
Kimler eğitimde Blockchain kullanıyor?
Geçtiğimiz kasım ayında Malezya Eğitim Bakanlığı, blockchain teknolojisini akademik derecelerde dolandırıcılık ile mücadele etmek için kullanmayı planladıklarını açıkladı. Böylece Malezya Üniversitelerinin itibarını ve bütünlüğünün korunması amaçlanıyor.
Lefkoşa Üniversitesi ise öğrencilerin çevrimiçi platformlardan aldıkları eğitim sertifikalarını yönetmek için Blockchain kullanan ilk okul oldu.
Sony Global Education da derece bilgisini depolamak ve yönetmek için hizmetler sağlamak üzere global bir değerlendirme platformu oluşturmak için blockchain teknolojisini kullanacak.
MIT ise Learning Machine şirketi ile blockchain teknolojisine dayalı çevrimiçi öğrenme eğitimi sistemine dijital rozetler tasarlamak için iş birliği yaptı.
New York’taki Kings College hali hazırda öğrencilerin eğitim giderlerini karşılayabilmesi için bitcoin ile ödeme kabul ediyor.
Avrupa Birliği de eğitim için blockchain kullanımına duyduğunu belirtti. Özel Komisyon, teknolojinin umut verici olduğuna ve blockchain teknolojisin birçok sorunu çözebileceğini düşünüyor.