“Blockchain, pek çok bilgisayar üzerinde aynı anda saklanan ve yönetilen, büyük bir işlemler listesidir.”
The Moving World’de Jed Carter imzasıyla yayımlanan görsel anlatım, en popüler dağıtık defter teknolojisini bu şekilde tarif etmeye başlıyor.
Farklı Blockchain’lerde farklı işlem türleri tutulabiliyor. Bitcoin gibi kripto para birimlerinden, tıbbi kayıtlara kadar içinde “işlem” geçen, dijital olarak saklanabilen her kayıt bir Blockchain üzerinde tutulabiliyor. Carter’ın anlatımı şöyle devam ediyor:
“Blockchain üzerinde bir işlem yaptığınızda, bu bir veri bloku olarak kayıt altına alınır. Blockchain’i oluşturan zincir bu ağa bağlı olan her bilgisayar üzerinde saklanır. Böylelikle veriden hiçkimse tek başına sorumlu değildir ve hiçkimse başkaları farkına varmadan veri üzerinde değişiklik yapamaz.”
Yine aynı anlatımda, Blockchain’e eklenen her yeni blok öncesinde ağdaki bilgisayarların işlemin doğruluğunu otomatik olarak kontrol ettiği vurgulanıyor. “Böylelikle her türlü sahtekarlık ve mükerrer işlemin önüne geçiliyor.”
İşlemleri doğrulayan ve Blockchain’in sürekliliğini sağlayan katılımcılar, bu hizmetlerinden dolayı sistem içindeki bir “token” ile ödüllendiriliyor. Bu işleme madencilik deniyor. Örneğin Bitcoin madencileri, üzerinde çalıştıkları Blockchain’in ürettiği token Bitcoin olduğu için bu kripto para birimiyle ödüllendiriliyor. Farklı Blockchain’ler madencilere farklı token’larla ödül veriyor. Daha sonra ise Coinbase gibi al/sat merkezleri, bu token’ları Euro, Dolar veya TL gibi mevcut ekonomik döngüde kabul gören para birimlerine dönüştürüyor.