Bitcoin ağında işlem sayısının düşüklüğü problemine çözüm getirmek üzere alternatif bir katman olarak tasarlanan Lightning Network’ün yeni sürümü yayımlandı.

Geçen hafta Blockstream, popüler Lightning Network protokolü uygulamalarından c-lightning için son sürümü c-lightning 0.9.0’ı yayımladı. Sürüme ise oldukça ilginç bir kod adı olan, “Berbat fahre zehiri steroidler üzerinde” verildi. İşin doğrusu bu ifade, Warren Buffett’ın Bitcoin için “berbat fare zehiri” olarak yaptığı bir yoruma gönderme olarak belirlenmiş.

Yeni sürümle birlikte geliştiriciler, çok parçalı ödemeler (MPP) özelliğinin entegrasyonunu tamamladı. Zaman zaman, ağdaki nispeten büyük meblağlar, gönderici düğüm ile alıcı düğüm arasındaki tüm kanallarda büyük miktarda likidite gerektirdiğinden gönderilemiyordu. MPP sayesinde, ağ üzerindeki yüksek meblağlar daha küçük parçalara bölünerek rahatlıkla gönderilebilir hale geldi.

Ayrıca, c-lightning’in yeni sürümü, Watchtower’a bağlamayı da kolaylaştırıyor. Watchtower, çevrimiçi sahtekarlıkla mücadele etmeyi amaçlayan bir Lightning Network bileşeni. Bu yapı, Lightning Network’te kullanıcıların bitcoinlerini “izliyor”. Birisi ağdaki katılımcıları kandırmaya çalışırsa, Watchtower bunu tespit ederek dolandırıcıya ceza verebiliyor.

C-lightning 0.9.0, bir kullanıcının varlıklarının tüm hareketlerini izleyen bir aracın da temelini attı. Yeni sürüm içinde bu işleve gerekli destek eklendi, ancak kullanıcılar daha sonra yayımlanacak bir güncelleme ile bu özellikten faydalanabilecekler.

Açıkçası Bitcoin devrimsel bir gelişmeye ve anlayışa imza attı ancak ölçeklenme sorunu hala önündeki en büyük engel ve Lightning Network bu problemi çözmeye odaklanıyor. İlerleyen yıllarda tüm Bitcoin madencilerinin de katılımı ile birlikte Lightning Network, Bitcoin çekirdeğine entegre edilen bir bileşene dönüşebilir. Eğer bu gerçekleşirse Bitcoin gerçek anlamda günlük bir satın alma aracı olarak kullanılabilecek.

KaynakBlockchain Today