Doğa Özcan tarafından kaleme alınan ve Pusula Yayıncılık tarafından geçen sene basılan “Blokzincir Mimarisi ve Merkezi Olmayan Uygulamalar” isimli kitap gördüğü ilgi üstüne içeriği güncellenerek ikinci baskısını yaptı.
“Blokzincir Mimarisi ve Merkezi Olmayan Uygulamalar” isimli kitap piyasada satılan diğer blockchain odaklı kitaplardan daha farklı bir yapıya sahip. Kripto paralar konusuna sadece bir sayfa kadar yer veren kitabın hedefinde ise merkezi olmayan uygulamaların farklı platformlar üzerindeki kodlanma süreçleri ele alınıyor.
Kitabın giriş niteliğindeki bölümünde temel bilgilere yer verilerek kavramsal tanımlar yapılıyor. Ethereum platformunu ele alan ikinci bölümde ise bizleri kod kümeleri karşılıyor. IPFS (interplanetery file system) ve Stellar platformu için de birer bölümün ayrıldığı kitapta blockchain uygulamalarındaki ölçeklenme ve mutabakat kavramları da detaylı şekilde ele alınıyor.
Yoğun ilgi üstüne içeriği güncelleyen yazar kitabın ikinci baskısının çıktığını bir Twitter mesajı ile paylaştı.
Merhabalar kitabımın 2. baskısı çıktı ekosisteme katkısının olması dileğiyle.Bu baskıda eklediklerim;#chainlink ile uygulama geliştirme,#Polkadot whitepaper incelemesi, #Solidity ile inline assembly yazma
2. Seviye #Ethereum çözümleri hakkında bilgiler ve fazlası#blokzincir pic.twitter.com/uXypj9HLkV— doga ozcan (@dogaetherozcan) February 1, 2021
Teknik açıklamalar ve kodlama örnekleri ağırlıklı yapısı ile kitabın yazarı Doğa Özcan’ın ekosistemde eksikliği hissedilen bir alanda başarılı bir çalışmaya imza attığını belirtebiliriz.
Eğer kitabın içeriği ile alakalı bilgi almak isterseniz Doğa Özcan’ın Medium hesabı üzerinde yayınladığı makale genel bir fikir verebilir. Kodlama örneklerine ulaşmak isteyenlerin kitabı almasında büyük fayda var.
Umarız benzeri çalışmalar ve yazılım geliştiriciler için örneklerin sayısı hızla çoğalır.