Bilginin sınırlarının kalktığı bir dünyada blokzinciri araştırmacılara büyük fayda sağlayabilir. Bu faydalara yakından bakıyoruz.

Blokzinciri teknolojisi hızla gelişiyor ve önümüzdeki yıllarda farklı endüstrilerdeki etkisini artırmaya devam edecek. Teknoloji hala başlangıç aşamasında olmasına rağmen, şimdiden araştırmacılara birçok avantaj sunuyor. İşte bu avantajlar;

1. Daha Fazla Şeffaflık

Üretilen içeriklerin kopyalarını çoğaltarak dağıtmak yerine, bir blokzinciri platformu kullanıcıları aynı belgeleri paylaşarak görebilirler ve bir belgenin bütünlüğü eşsiz şekilde korunuz. İşlem geçmişlerinin kolayca takip edilmesi şeffaflığı artırır. Blokzinciri dağıtık bir defter olduğundan, belgelerde herhangi bir değişiklik yapılmadan önce bir mutabakat olmalıdır.

Şüphesiz, blokzincirinin sunduğu şeffaflık araştırmacılar için yararlı olacaktır. Örneğin, bir grup araştırmacı belirli bir araştırma için farklı kaynaklardan gelen pek çok istatistiksel analizi paylaşabilir.

Akıllı sözleşmeler sayesinde tarafların araştırmalara gerçekleştirdiği katkılar otomatik olarak hesaplanabilir ve sonuçlardan ortaya çıkacak değerler şeffaf şekilde katkıda bulunanlar arasında dağıtılabilir.

Akıllı sözleşmeler de değişmez, yani bir kez yaratıldıklarında kimse onları değiştiremez. Dolayısıyla, bir blokzinciri platformuna dahil olan taraflar şartları değiştiremez, sözleşmeyi feshedemez veya bundan vazgeçemez. Bir araştırma kuruluşuna ne olursa olsun vaat edilen ödemeyi alma hakkı sağlar.

2. Güvenli Birleştirme ve Verilerin Paylaşımı

Blokzinciri teknolojisinin önemli bir gücü, farklı sistemlerden verileri birleştirirken güvenlik risklerini önlemeye yardımcı olmasıdır. Operasyonun tek bir kişi veya kuruluşun kontrolü altında olduğu geleneksel veritabanlarından farklıdır bu yapı tüm verileri koruyan şeydir; etik olmayan kullanıcıların ağdaki tek bir bilgi hattına bile müdahale etmesini imkansız hale getirir. Verilerin sistem üzerinde bozulması imkansızdır.

3. Dosya Kaybını Önleme

Geleneksel veritabanlarını kullanarak, bazı bilgilerin kaybolma veya silinme eğilimi yüksektir. Özellikle çok fazla veri toplayan ve depolayan araştırmacılar için geçerlidir.

Blokzinciri platformları, verilerin birçok kopyada ve merkezi olmayan bulutlarda depolanmasıya bu sorunu çözer.

4. Azalan Maliyetler

Muhtemelen bildiğiniz gibi, geleneksel veritabanlarının ve merkezi sunucuların bakımı pahalı olabilir. Neyse ki araştırmacılar için, blokzinciri platformları aracılığıyla çok daha düşük maliyetlerle yüksek kaliteli bir depolama imkanı doğar, sınırlı fonlar karşısında masraflar düşürülebilir

5. Yüksek Hız

Blokzinciri platformları aynı zamanda hızlı, ancak güvenli depolama ve bilgi paylaşımı sunar. Ayrıca, veriler tek tek düğümlerde depolanmasına rağmen, ihtiyaç duyulduğunda dağıtılmış bir dosya sistemine erişmek için bir ağ oluşturabilirler. Bu durum doğru tasarlanmış sistemlerde yüksek hızlarda veriye erişmeyi mümkün kılar.

Şüphesiz ki zamanla araştırmacılara yönelik daha fazla blokzinciri çözümü ortaya çıkacak ve bilginin sadece hızlı dolaşımı değil, sahipliğinin kayıt altına alınması ile küresel araştırma süreçleri de hızlanacaktır.

KaynakSmart Data Collective