Uzmanlara göre blokzinciri teknolojisi merkez bankası destekli dijital para birimleri (CBDC) için net bir tasarım seçeneği değil.

MIT Bitcoin Expo’da üç merkez bankası uzmanı sahne aldı; Boston Federal Rezerv Bankası’ndan Bob Bench, IMF’den Sonja Davidovic ve MIT Digital Currency Initiative ve eski bir Bank of England yetkilisi Robleh Ali.

Merkez bankalarının henüz dağıtık defter teknolojisi mi yoksa geleneksel merkezi sistem aracılığıyla mı dijital para birimi yayınlamaları gerektiğini anlamadıkları konusunda tüm konuşmacılar hemfikir.

Panelistlere göre kripto para birimleri daha verimli bir finansal model sunarken bazı zayıflıklara sahipler. Gizlilik, birlikte çalışabilirlik ve değeri tutarlı bir şekilde taşıma söz konusu olduğunda bu belirsizlikler ortaya çıkıyor.

Davidovic konuyla ilgili olarak: “Ortada bir heyecan olduğunu ve insanların bu teknolojiye sırf popüler olduğu için atladıklarını sık sık görüyoruz. Blokzincirinde tam olarak bunu yaşıyoruz. Bunun sonucu olarak da teknoloji bir kavram kanıtlama çalışması ile test etmek gibi aşamalardan geçmeden, doğrudan onunla ilgilenen merkez bankalarını gördük.” ifadelerini kullandı.

Davidovic, DLT’nin sunabileceği birçok seçenek olduğunu da sözlerine ekledi. Bunlara CBDC’nin belirli işlevleri yerine getirecek şekilde programlanması ve işlemleri izlemek için para biriminin üstünde akıllı araçlar oluşturma yeteneği de dahil.

Uzmanlara göre araştırmacılar henüz gizlilik ve birlikte çalışabilirliği sağlamak için bir yol keşfetmediler. Birlikte çalışabilirlik için merkez bankaları sadece çeşitli DLT özellikli ağları değil aynı zamanda DLT özellikli ağlar ve eski ağlar arasında birlikte çalışabilecek şekilde koordine etmek zorunda kalacaklar.

DLT tabanlı ağlara yönelik şüpheciliğe rağmen tüm panelistler, CBDC’lerin mevcut küresel finansal sistemi iyileştirmek için gerekli olduğuna inanıyor.

CBDC’ler geniş tabanlı blokzinciri ödeme sistemlerinin anahtarı olabilir

KaynakTheBlock