Blokzinciri ya da dağıtık defter teknolojileri son zamanlarda popülerliğini oldukça arttırdı. Kripto para birimlerine güç veren teknoloji olarak bilinen blokzinciri, birçok farklı sektör için potansiyel çözümler sunuyor.

Artık kimse blokzincirinin potansiyelinden şüphe duymuyor. Ancak kurumsal dünyada bu teknoloji, özellikle de büyük kuruluşların desteğinin olmaması nedeniyle yavaş ilerliyor.

Blokzinciri finansal hizmetler endüstrisi dışında birçok alanda kendini kanıtlamasına rağmen diğer sektörlerde çeşitli zorluklarla karşı karşıya.

Tedarik zinciri endüstrisinde blokzinciri tabanlı çözümler güven ve şeffaflık dahil olmak üzere çeşitli faydalar sağlayabilir. Önde gelen FMCG şirketlerinin bu alan yönelik araştırmaları teknolojinin ivme kazanacağına dair umut uyandırsa da Gartner buna pek katılmıyor.

Gartner Tedarik Zinciri Analisti Andrew Stevens konuyla ilgili olarak: “Modern tedarik zincirleri çok karmaşıktır ve katılımcılar arasında dijital bağlantı ve çeviklik gerektirir. Birçok kuruluş, blokzincirinin bu karmaşıklığa çözüm olabileceğine inanıyordu ve tedarik zinciri için sağlam kullanım örnekleri oluşturmaya çalıştılar. Ancak bu kullanım örneklerinin çoğu bankacılık ve sigorta sektöründeki pilot çalışmalardan esinlendi. Dolayısıyla tedarik zinciri ortamında iyi çalışmadılar.” ifadelerini kullanıyor.

Blokzincirine geçmek isteyen tedarik zinciri profesyonellerinin, gerçek dünyadaki olayları tanımlaması, değerlendirmesi ve bunları, blokzinciri tabanlı potansiyel bir paydaş ekosisteminde paylaşmak için dijitalleştirmenin bir yolunu bulması gerekiyor.

Stevens’ın ekibi, tedarik zinciri alanındaki blokzinciri teknolojisinin kaydettiği ilerlemeden memnun görünmese de gerçekleştirilen çeşitli pilot projelerden değerli bilgiler elde edildi. Ayrıca Gartner, pilot projelerin tedarik zinciri liderlerine daha geniş tedarik zinciri süreci ve teknoloji incelemeleri yürütmeleri için yeni bilgiler sağladığını da söylüyor.

Sonuç olarak Gartner, bokzinciri teknolojisinin tedarik zinciri endüstrisi üzerindeki etkisini arttırması için daha fazla çalışma yapılması gerektiğini söylüyor.

KaynakTechWire