Gartner’a göre büyük işletmelerin yüzde yirmisi, 2024 yılına kadar ödemeler, depolanan değer veya teminat için dijital para birimleri kullanacak.

Araştırma ve danışmanlık şirketinin bu öngörüsü dijital para birimleri üzerine değerlendirmeler yapan CFO’lar için büyük bir önem arz ediyor.

Gartner’ın baş analistlerinden Avivah Litan konuyla ilgili olarak: “Geleneksel ödeme platformlarında kripto para birimlerinin yaygın olarak kabul edilmesinin artması ve merkez bankası dijital para birimlerinin (CBDC’ler) yükselişi, birçok büyük işletmeyi önümüzdeki yıllarda dijital para birimlerini uygulamalarına dahil etmeye zorlayacak.Dijital para birimleri öncelikle bu kuruluşlar tarafından ödeme, bir değer deposu ve merkezi olmayan finans (DeFi) uygulamalarında mevcut olan yüksek getirili yatırımlardan yararlanma yeteneği için kullanılacak.” ifadelerini kullanıyor.

Gartner uzmanları, kurumların dijital para birimlerini şirkete dahil etmek için uygun teknolojileri değerlendirmeden önce belirli kullanım durumlarını netleştirmelerini tavsiye ediyor.

Gartner’a göre her birincil kullanım senaryosu, hem CFO’ların hem de uygulama liderlerinin değerlendirmesi için uygun hizmet sağlayıcıların seçilmesi ve devam eden düzenleyici rehberliği izleme ve bunlara tepki verme yeteneği de dahil olmak üzere bir dizi teknolojik, düzenleyici, yasal ve stratejik hususla birlikte geliyor. Gartner Finance’tan Alexander Brant bununla ilgili olarak: “Yılın başından bu yana CFO’lar arasında dijital para birimi ve blokzinciri uygulamalarına olan ilgide bir artış olduğunu fark ettik. Kripto para birimlerinin oynaklığı bir endişe kaynağı olmaya devam ederken, daha net düzenleyici rehberlik beklentisi ve CBDC’lerin ortaya çıkması, artık CFO’lara dijital para birimleri için baskı testi kullanım senaryoları için daha fazla yol sunuyor.” ifadelerini kullanıyor.

Dijital para birimleri 10 yıl içinde itibari para birimlerine alternatif olabilir

KaynakGartner