Blokzinciri teknolojisi diğer endüstrilerle karşılaştırdığımızda sağlık hizmetlerinde tam olarak benimsenmedi. Bununla birlikte, Global Data’nın yeni bir raporuna göre, blokzincirinin hasta bakımı üzerindeki etkisi oldukça büyük olabilir.

Global Data Kıdemli Müdürü Ante Jakimaviciute konuyla ilgili olarak: “Blokzinciri bir birlikte çalışabilirlik katmanı olarak kullanılabileceği için farklı sistemler arasında verilerin bağlanmasına yardımcı olabilir ve hasta veri paylaşımı için şeffaf ve güvenli bir yol oluşturur. Blokzinciri tabanlı sistemler, kimin verilerine ne zaman erişebileceğini izlemelerine izin verdiği için hastalara kişisel verileri üzerinde daha fazla kontrol sağlayabilir.” ifadelerini kullanıyor.

Rapor, araştırmacıların özellikle sağlık alanındaki faydalarını çeşitli örnek olaylarla nasıl test ettiklerine bakarak blokzincirindeki en büyük trendlerden bazılarını araştırıyor. Örneğin, FDA tarafından desteklenen bir pilot proje, ilaç tedarik zincirinde blokzincirinin potansiyelini araştırıyor.

Jakimaviciute rapor ile ilgili açıklamlarına şöyle devam ediyor: “İlaç tedarik zinciri yönetimi, modernizasyon eksikliğinden ve dahil olan çok sayıda aracıdan kaynaklanan birçok soruna sahiptir. Blokzinciri teknolojisi potansiyel olarak tedarik zincirlerinin dijitalleşmesini destekleyebilir, aracı probleminin üstesinden gelebilir ve şeffaflığı ve verimliliği artırabilir.

Rapor ayrıca, yüksek uygulama maliyetleri, yavaş işlem performansı, sınırlı depolama özellikleri ve daha fazlası da dahil olmak üzere teknolojinin mevcut sınırlamalarını da ele almaktadır. Bu sınırlamalara rağmen, blokzinciri hala uygulama sağlık hizmetlerinin geleceğinin önemli bir parçası olarak görülüyor.

Jakimaviciute sözlerini şöyle biriyor: “Blokzincirine yönelik beklentiler abartı olsun ya da olmasın, bu teknoloji ilaç şirketlerinden ödeme yapanlara ve hastanelere kadar tüm sağlık endüstrisi için en önemli öncelik olan yüksek güvenliği ve şeffaflığı sunuyor

Global Data’nın raporuna buradan ulaşabilirsiniz.