Kripto para birimleriyle birlikte popülerliğini arttıran blokzinciri teknolojisi özellikle finans sektörüne getirdiği çözümlerle sık sık gündeme geliyor. Ancak son zamanlarda farklı sektörlerde olduğu gibi sağlık sektöründe de önemli bir oyuncu olma yolunda ilerliyor.

Journal of Digital Imaging dergisinde yayınlanan yeni bir çalışma, blokzinciri tarihini araştırdı ve tıbbi görüntüleme teknolojisinin geleceği üzerindeki potansiyel etkisini inceledi.

Tıp Doktoru Morgan P. McBee ve Chad Wilcox tarafından kaleme alınan makale, blokzinciri teknolojisinin özellikle tıbbi görüntüleme, görüntü paylaşımı, teleradyoloji, araştırma ve makine öğrenimi uygulamaları konusunda yardımcı olabileceğini beliriyor. Tüm bunlarla birlikte McBee ve Wilcox blokzinciri hakkında daha fazla bilgi edinmek isteyen araştırmacıların aklında tutması gereken 4 sınırlamadan bahsediyor.

1 – Karmaşıklık

Farklı alanlarda blokzinciri uygulamalarının artmasıyla birlikte farklı sistemlerin birlikte çalışma yeteneği daha da önem kazandı. Bu bağlamda blokzinciri teknolojisinin zaman geçtikçe daha da kötüleşmesini önlemek için bir standarta oturtulması gerekecek.

2 – Gizlilik

Mcbee ve Wilcox herhangi bir blok ile ilişkili şifrelemenin bozulması durumunda bunun blokzincirinde saklanan verilerin saldırılara karşı savunmasız olabileceğini söylüyor. Yazarlar bunun günümüz teknolojisinde bir sorun olmayacağını ancak gelecekte böyle bir sıkıntının olabileceğini belirtiyor.

3 – Hız / Ölçeklenebilirlik

Blokzinciri, geleneksel bir veritabanından çok daha fazla hesaplama gücü ve elektrik gerektiriyor. Bu da daha düşük hızlara ve daha yüksek maliyetlere yol açar. Yazarlar işlem maliyetlerini azaltmanın yolu olarak sadece belirli düğümlerin fikir birliğine katılmasına izin vermek olduğunu söylüyor.

4 – Güvenlik

Özel anahtarlar kaybedildiğinde veya unutulduğunda blokzincrinin verileri kalıcı olarak okunamaz hale gelir. Mcbee ve Wilcox bu konu üzerinde durulması ve kullanıcıların anahtarlarını unutmaması için geliştirilmiş yollar bulmasına ihtiyaç olduğunu söylüyor.

KaynakAIinHelathcare