Blokzinciri teknolojisi önümüzdeki 5 yıl içerisinde e-ticaret ve finans piyasalarının dönüşümüne yardımcı olacak ve sahte haberlerin yayılmasını önleyerek sosyal değeri yüksek kullanım senaryoları üretecek.

Gartner’ın blokzinciri teknolojisi üzerine yaptığı tahminlere göre bunların gerçekleşmesi için ilk önce teknolojinin olgunlaşması gerekiyor. Peki blokzinciri gerçekten sahte haberler gibi günümüz medyasının en büyük problemlerinden biri ortadan kaldırabilecek güçte mi?

Sahte haberler ulusal meclislerden sokaktaki halka kadar birçok kişinin manipüle edilmesine  ve yanlış bilgilendirilmesine neden oluyor. Özellikle dijital medya okuryazarlığı olmayan kesimlerde hızlı bir şekilde yayılan bu tarz haberler ciddi sonuçlara neden olabiliyor.

Yanlış bilgilere dayanan makaleler ve diğer içerikler çoğu zaman gerçek haberlerden daha fazla insan çekiyor. Örneğin, bir araştırmaya göre 2016 ABD başkanlık seçimleriyle ilgili en popüler 20 sahte haber, Facebook’taki 19 büyük medya kuruluşunun en popüler 20 seçim haberinden daha fazla ilgi gördü.

Hal böyle olunca bu durumun ortadan kalkması için blokziniri teknolojisinin faydalarından yararlanılmak isteniyor. Gartner Başkan Yardımcısı Avivah Litan’ın söylediğine göre 2023 yılında dünya üzerindeki haber ve videolu içeriğin yüzde 30’u blokzincirine kaydedilerek gerçekliği doğrulanacak.

Blokzinciri sahte haber sorununu nasıl çözecek?

Blokzinciri protokollerine dayanan Web 3.0 ile, tüketiciler ve son kullanıcılar kendi kişisel bilgilerini ve dış dünyayla etkileşimlerini filtreleyen kendi algoritmalarına sahip olurlar.

Sosyal medyayı ve sosyal ağları blokzincirine koymak kullanıcıların kendi bilgilerini değil, bilgi akışlarını yönlendiren algoritmaları ve filtreleri de kontrol etmelerini sağlayacak. Bununla ilgili olarak geçtiğimiz günlerde Dorsey, sosyal medya için açık ve merkezi olmayan bir standart geliştirmek üzere açık kaynak mimarı, mühendisi ve tasarımcısından oluşan küçük bağımsız bir ekibe fon sağlayacağını söyledi.

Merkezi olmayan bir sosyal ağ ile hala karşınıza gerçeği yansıtmayan sansasyonel haberler çıkabilir ancak tek bir şartla: Eğer siz bunu tercih ediyorsanız. Blokzinciri teknolojisinin sunduğu potansiyel sayesinde bu haberlerin de kaynağından emin olabilirsiniz.

Blokzinciri haberlerin kaynağını takip edebilir. Böylelikle tüketiciler içeriğinde nereden geldiğini bilir ve değiştirilip değiştirilmediğinden emin olur. New York Times ve IBM halihazırda böyle bir proje üzerinde çalışıyorlar. Blokzincirinde depolanacak meta veri sayesinde bir fotoğrafın ya da videonun nerede çekildiği, ne zaman ve kim tarafından çekildiğine dair detaylı bilgiler güvence altına alınmış olacak.

KaynakGartner