Enerji sistemlerinin dönüşümü güvenliği ve mali açıdan karşılanabilirliği için dağıtık defter teknolojilerinden yararlanılması gerekiyor.

Çatıdaki güneş enerjisi panelleri ve akıllı ölçümlerdeki yenilikler enerji endüstrisini süreki olarak katalize ediyor. Blokzinciri teknolojisi de bu sistemlerin birlikte çalışabilirliği, provenans ve akıllı sözleşmelerle büyümenin itici gücü olabilir. Global Markets Insights’ın verilerine göre enerji sektöründeki blokzinciri piyasası değerinin 5 yılda 200 milyondan dolardan 18 milyar dolar seviyesine çıkması bekleniyor.

Dünya Ekonomik Forumu (WEF), Stanford Woods Çevre Enstitüsü ve PWC’nin enerji piyasaları için belirlediği 65’ten fazla blokzinciri kullanım senaryosu bulunuyor. Bunlar arasında Eeler arası enerji ticareti, gerçek zamanlı veri yönetimi ve blokzinciri pazarlarında karbon kredisi ticareti konusunda kanıtlanmış kullanım senaryoları da yer alıyor.

Topta enerji dağıtımı oldukça önemli bir kullanım senaryosu örneğiyken blokzinciri projelerinin yüzde 50’sinden fazlası eşler arası enerji pazarlarına dayanıyor.

Eşler arası enerji ticareti nedir?

Eşler arası (P2P) enerji ticaretini şebekeye bağlı tüketiciler arasında enerji alım ve satımı olarak tanımlayabiliriz. Tüketicilere tercih ettikleri tüketicilere alış veya satış yapma konusunda karar verme özgürlüğü sunar.

P2P ticaretinin faydaları

P2P ticaretinin çeşitli faydaları vardır. Tüketiciler bu sayede çatılarında güneş panelleri kurulu olmasa bile yenilebilir enerjiye erişebilirler. P2P ticareti elektrik taşıma maliyetlerini de önemli ölçüde azaltır. Blokzinciri teknolojisi ise enerji ticareti işlemlerinde değişmezlik, provenans ve şeffaflık sunar.

Elektrik firmaları içinse P2P enerji ticareti, çatıdaki fotovoltaik sistemin ölçeklendirilmesine yardımcı olacak ve disklerin gelir satın alma yükümlülüklerini (RPO) karşılamaya katkıda bulunuyor.

Blokzinciri üzerine inşa edilen P2P pazarlarında enerji ticareti, yerel enerji depolama olmadan aylık faturalandırma plakalarının manipülasyonuna izin vermez. Blokzinciri tarafından sunulan şeffaflık ve provenans, üçüncü taraf denetçilerin enerji işlemlerini izleme ihtiyacını ortadan kaldırır, böylece güç discom’ları için uyumluluğu ve raporlama maliyetlerini azaltır. Blokzincirinde P2P ticareti, elektrik hizmeti veren şirketleri inovasyonun zirvesine yerleştirecek ve gelir optimizasyonu için yeni kanallar açacak.

Sharat Chandra’nın Entrepreneur.com sitesindeki yazısından özetlenmiştir

Blokzinciri teknolojisi enerji endüstrisini nasıl etkileyebilir?