CB Insights, Covid-19 salgının kripto üzerindeki etkisini ve 2020’nin geri kalanında blokzincirine yönelik neler olduğunu inceleyen raporunu yayınladı.

2019 yılında ‘kripto blokzinciri değildir’ algısı hakimdi. Bitcoin iyi bir yıl geçirse de yatırımcılar kripto altyapısı geliştiren firmaları fonlamaya devam etti. Köklü finansal kurumlar da saklama ve ticaret gibi alanlarda hizmet sunumlarını genişletmeye çalıştılar.

2020 yılında şimdiye kadar Covid-19 salgınının etkisiyle Bitcoin’İn riskli bir varlık olarak davrandığı açık. Ancak kripto fiyatlarındaki geniş zayıflığa rağmen, şirketler olgunlaşan blokzinciri ekosistemine fayda sağlayan ürünler geliştirmeye ve piyasaya sürmeye devam ediyor.

CB Insights’ın raporundan öne çıkan bazı bulgular şöyle:

  • Bitcoin, koronavirüs isabet edene kadar zirvedeydi. Bitcoin’in fiyatı, medya kapsamını daraltmasına rağmen 2019’da neredeyse iki katına çıktı. Goldman Sachs, 2019’da en iyi performans gösteren varlık olarak adlandırdı.
  • Fırsatlar Batı’dan Doğu’ya doğru ilerliyor. 2015 yılında, anlaşmaların yüzde 51’i ABD merkezli şirketler içindi, sadece yüzde 2’si Çin merkezli şirketlere gitti. 2019’da ise ABD’nin anlaşma payı yüzde31’e, Çin’in ise yüzde 22’ye yükseldi.
  • Kurumsal blokzinciri yatırımı gecikti. Arka ofis maliyetlerini azaltma ve iş süreçlerini iyileştirme çabaları devam ediyor. Bununla birlikte, diğer uygulamalara yapılan fonlar, son 5 yılda kurumsal blokzincirine göre yaklaşık 7 kat daha yüksek oldu.
  • Merkez bankaları itibari dijital para birimleri konusunda ciddi. Programlanabilir paranın geleceği, bir girişimden değil, merkez bankasından gelebilir. Çin ve İngiltere dahil olmak üzere dünyadaki birçok merkez bankası dijital para birimlerini araştırıyor.

CB Insights’ın 2020 yılında bu zamana kadar blokzinciri sektörününün durumunu değerlendirdiği raporunu buradan indirebilirsiniz.

KaynakCBInsights