J.M. Smucker Company de kahvelerinin tedarik zinciri takibi için blokzinciri teknolojisini kullanan şirketler arasına katıldı. Smucker, Kolombiya kahve çekirdeklerinin kaynağından tüketiciye kadar takip edilebilmesini sağlayacak.

Amerikalı gıda üreticisi, Smucker‘ın 1850 kahve markasının çekirdeklerini izlemek için Farmer Connect ve IBM Blokzinciri ile işbirliği yaptı. Farmer Connect tarım ve tedarik zincirlerinde şeffaflığı ve sürdürülebilirliği artırmaya amaç edinmiş bir kuruluş. Smucker’ın 1850 kahvesi ABD’de Farmer Connect’in kendi “Thank My Farmer” mobil uygulamasını tanıtan ilk marka olacak. Tüketiciler bu mobil uygulama aracılığıyla satın aldıkları kahveleri orijinal kaynaklarına kadar takip edebilecekler.

Farmer Connect, “Thank My Farmer” uygulamasını bu yıl Tüketici Elektroniği Fuarı’nda tanıtmıştı. Uygulama, bir tüketicinin QR kodunu taratarak kahve çekirdeğinin yolculuğunu takip etmesine imkan tanıyor. Böylelikle tüketiciler kahvelerin orijinalliğini, ne koşullar altında üretildiğini ve zincire kimlerin dahil olduğunu görebiliyor.

Şirket bunu her bir kahve torbasına yerleştirdiği kişiselleştirilmiş bir QR kodu ekleyerek sağlıyor. Bu kod tarandığında tüketiciler “Thank My Farmer” uygulamasına yönlendiriliyor. Bu da söz konusu kahve çekirdeğinin nereye ekildiği, kavrulduğu, işlendiği ve ihraç edildiği hakkında bilgi sağlıyor.

Blokzinciri teknolojisi kahve tedarik zincirini izlemek için ilk defa kullanılmıyor. Birçok gıda üreticisi tedarik zincirinin güvenirliliğini kanıtlamak için blokzincirine başvuruyor. Teknolojinin şeffaf ve güvenilir yapısı ürünlerin zincirdeki her bir hareketinin izlenebilmesine imkan tanırken tüketiciler için daha sağlıklı ve güvenilir gıdalar sağlıyor. Tüketicilerin gıda üretim sürecinde daha fazla şeffaflık istemesi şirketlerin bu tarz çözümlere başvurmasına neden oluyor. Kahve üreticileri de blokzincirini bu amaç uğruna kullanan şirketlerin başında geliyorlar.

Nestlé kahve izlenebilirliği için IBM blokzincirini kullanacak