Nespresso, tüketicilerin Zimbabve kaynaklı kahvelerin kökenini çiftlikten marketlere kadar izlemelerini sağlamak için blokzinciri teknolojisini kullanacak.

İki yıl önce Nespresso, çatışmalardan veya diğer değişikliklerden etkilenen bölgelerde kahve tarımını yeniden canlandırmak için bir Reviving Origins programı başlatmıştı. 1980’lerin sonlarında 15.000 ton kahve üreten Zimbabve, 2017 yılında bu miktarı 500 tona çıkarttı. Şu anda ülkenin başlıca tarımsa ürünü ise tütün.

Nespresso, 2003’ten beri bir izlenebilirlik programı olduğunu ancak bunun henüz kamuoyu ile paylaşılmadığını da söylüyor. Şimdi ise bu izlenebilirlik, blokzinciri teknolojisi ile sağlanacak.

Nespresso CEO’su Guillaume Le Cunff konuyla ilgili olarak: “Tüketiciler kahvelerin nereden geldiğini bilmekle artık daha fazla ilgileniyor. AAA Sürdürülebilir Kalite Programımız sayesinde değer zincirimizdeki bireysel çiftliklere 15 yılı aşkın bir süredir izlenebilir sağladık.   Bu blokzinciri girişimi sayesinde şimdi bir adım daha ileri gidilebilir ve müşterilerimizi Zimbabve kahvelerinin arkasındaki çiftçileri keşfetmeye davet edebiliriz.” ifadelerini kullanıyor.

Ancak LedgerInsights’ın aktardıklarına göre Nespresso’nun blokzinciri çözümü şu anda biraz kullanışsız. Tüketiciler kahve izlenebilirliğini kontrol edebilmek için .zip dosyaları indirip e-tablolar üzerinden görüntülebiliyorlar. Bu da halkın geneli açısından pek kullanışlı bir yöntem değil.

Nespresso’nun ana şirketi Nestlé, hem gıda izlenebilirliğini hem de blokzinciri oldukça ciddiye alıyor. IBM Food Trust kurumsal blokzinciri ağının bir üyesi olan şirket, yakın zamanda Rainforest Alliance ile Güney Amerika’daki çiftliklerden tedarik zincirine giren kahve çekirdeklerini sertifikalandırmak için ortaklık kurmuştu.

Nestlé kahve izlenebilirliği için IBM blokzincirini kullanacak

KaynakLedgerInsights