Nestlé, Fransız süpermarket zinciri Carrefour ile iş birliğine giderek bebek mamasını blokzinciri ile izlemek sitiyor.

Bu iş birliği ile birlikte Carrefour’un 5600 mağazasında Guigoz Bio 2 ve 3 ürünlerinin tedarik zinciri izlenecek. Böylelikle müşterilere ürünün kökeni ve tedarik zinciri sürecinde aldığı yol hakkında şeffaflık sunulacak.

Müşteriler gittikçe tükettikleri ürünler hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak istedikleri için gıda izlenilebilirliği son zamanlarda birçok şirket için ön plana çıktı. Müşteriler kullanılan malzemelerin etik ve sürdürülebilir bir şekilde tedarik edildiğini bilmek istiyorlar. Blokzinciri teknolojisi de buna imkan tanıyor.

Süt ürünleri ile ilgili tüketici endişeleri dünya genelinde gıda güvenliği tartışmalarına yol açan 2008 Çin süt skandalından kaynaklanıyor olabilir. Çin’den gelen süt ve bebek mamaları, diğer gıda malzemeleri, laminantların ve yapıştırıcı üretiminde kullanılan kimyasal bir bileşik olan melamin ile karıştırılmıştı. Bu nedenle 6 kişi hayatını kaybetmişti ve 11 ülke Çin süt ürünlerine yönelik ithalatı durdurdu.

Hal böyle olunca da gıda izlenilebilirliği tüketiciler için kritik bir önem taşıyor. Nestlé ve Carrefour da bunu sağlamak için IBM’in Food Trust platformunu kullanacak.

IBM Food Trust’ın da yardımıyla müşteriler tükettikleri ürünler hakkında detaylı bilgiye sahip olabilecek ve bebek maması gibi kritik ürünleri gönü rahatlığıyla satın alabilecekler.

KaynakLedger Insights