Çin medya kuruluşları tarafından yayınlanan son rakamlar, Çin’deki şirketlerin küresel çapta blokzinciri patentlerinin yarısından fazlası için başvuruda bulunduğunu gösteriyor.

“2020 Blockchain Industry Development” başlıklı bir rapora göre Çin merkezli şirketler, Çin Başkanı Şi Cinping’in endüstriyi teşvik etmesinin ardından 4.435 blokzinciri patenti için başvuruda bulundu. Çalışma, Tsinghua Üniversitesi, Peking Üniversitesi ve Çin İletişim Enstitüsü tarafından ortaklaşa derlendi.

Başkan Şi, Ekim 2019’daki bir komite toplantısında, ülkedeki inovasyonun bir çekirdeği olarak blokzinciri teknolojilerinin benimsemesini hızlandırmaya çağırmıştı. Halihazırda blokzinciri teknolojilerine yönelik çalışmalarıyla diğer ülkelerden önde görünen Çin, bu teşviğin ardından araştırma ve geliştirme faaliyetlerini hızla artırdı ve bu da patent sayılarına yansımış durumda.

Çin uzun süredir lider

Yayınlanan rapora göre teknoloji devi Alibaba Group, 2020 yılında 200 patentle en yüksek sayıda blokzinciri patenti başvurusunda bulunan şirket konumunda. Bu, IBM tarafından aynı dönemde başvurulan patent sayısının 10 katına tekabül ediyor.

Büyük çok uluslu şirketler de Çin’de blokzinciri patent başvurusu yapmaya büyük ilgi gösterdi. Microsoft, Walmart, Mastercard, Sony ve Intel dahil 35 çok uluslu şirket Mart 2020 itibariyle toplam 212 blokzinciri patenti başvurusunda bulunmuştu.

Çin’in patent başvurusu sayısındaki üstünlüğü şaşırtıcı değil. 2018 yılında Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü (WIPO) blokzinciri teknolojisi için en çok başvurunun yine Çin’den geldiğini açıklamıştı. Hatta daha da geriye gidecek olursak, 2017 yılında Thomson Reuters’ın uluslararası patent organizasyonlarından topladığı veriler de 2017’de yapılan toplam patent başvurularının yarısından fazlasının Çin’den geldiğini gösteriyordu.

Alibaba blokzinciri patent yarışına öncülük ediyor

KaynakCointelegraph