Çin’in Ulusal Denetim Ofisi (Sayıştay) veri depolama ve yönetiminde sonsuz döngüleri ortadan kaldırmak için bir Blockchain çözümünden faydalanmayı hedefliyor.
Hükümete ilişkin tüm finansal işlemlerin denetiminden sorumlu olan Sayıştay, kendisine bağlı çalışan ve ülkenin dört bir yanında bulunan her bir alt birimin oluşturduğu ilgili veriyi idari bir veri merkezinde saklıyor. Bu sistemin ana sorunu, verinin hacmi durmaksızın arttığı için “veri merkezi donanım ve yazılım gereksinimlerinin sonsuza kadar artacak olması” şeklinde tanımlanıyor. Üstelik böyle devasa bir veri merkezini yönetmek için son derece karmaşık bir sistemin takibi ve çok sayıda personel istihdamı gerekiyor.
Sayıştayın yayımladığı makaleye göre ise, dağıtık düğümlü mutabakat algoritmalarından faydalanan bir Blockchain çözümü ile veriyi oluşturmak ve güncellemek, ayrıca veri iletimi ve erişim için gerekli şifreleme süreçlerini yönetmek mümkün olacak. Dahası, böylesi bir çözümün merkezi idarenin iş yükünü kayda değer biçimde azaltması öngörülüyor.
Blockchain tabanlı veri altyapısı nasıl çalışacak?
Sisteme kaydedilen her bir alt denetim bürosu bağımsız bir küme (node) olarak tanımlanacak ve verinin toplanması, bakımı ve yönetimi konusunda eşit haklara ve sorumluluklara sahip olacak.
Ana veri merkezi ise sadece zaman damgalarını saklayacak ve alt denetim bürolarının veri operasyonlarının gizliliğini ve yasalara uyumunu denetleyecek. Veri yönetim süreçlerinde ise akıllı sözleşmelerden faydalanılacak.
Kripto para alanında her geçen gün daha sıkı mevzuatlar getiren Çin hükümeti, bu sistemlerin altında yatan Blockchain’e ise büyük ilgi duyuyor. Geçtiğimiz aylarda sızdırılan bir bildiride, “Uluslararası Blockchain Yatırım Geliştirme Merkezi” adlı bir yapının kurulması için yapılan planlar ortaya çıkmıştı. Daha öncesinde ise Bank of China, Blockchain teknolojisini ölçeklendirmek için bir çözümün patentini almıştı.