Deutsche Bank yeni raporunda dijital para birimi girişimlerinin benimsenmesinin önündeki engelleri ve sonuçlarını ele alıyor. 

Ankete dayandırılan raporda geleneksel nakit ödeme yöntemlerinin yerini almanın bir yolu olarak kripto para, sabit akçeler ve merkez bankası destekli dijital para birimlerinin rolü inceleniyor.

Deutsche Bank, dijital para birimlerinin ödeme aracı olarak önümüzdeki iki yıl içinde ana akım haline gelebileceğine inanıyor. Eğer Facebook Libra projesini 2,5 milyar kullanıcısına ulaştırabilirse ve Çin’in beklenen dijital parası yayınlanırsa Deutsche Bank’ın öngörüsünün gerçekleşme ihtimali yüksek.

Deutsche Bank bu alanda ilerleme kaydetmek için dijital para birimlerinin kilit paydaşlarla iş birliği yapması gerektiğine inanıyor. Bunlara mobil ödeme uygulamaları, kart sağlayıcıları ve küresel perakendeciler dahil. Şu anda mevcut benimseme oranına göre 2030 yılına kadar iki yüz milyon blokzinciri cüzdanı kullanıcısı olabileceği tahmin ediliyor.

Merkez bankası destekli dijital parasını yayınlamaya en yakın ülke olarak Çin gösteriliyor. 2014’ten beri bu alana yönelik araştırmalarının sürdüğünü açıklayan yetkililer, ülkenin dijital parasının yakında yayınlamasını bekliyor. Libra sonrası artan dijital para çalışmaları Çin’de de ciddi bir yankı buldu ve ülke, hükümetin de desteğiyle birlikte blokzinciri ve dijital para alanındaki çalışmalarını hızlandırdı.

Libra’nın dünya çapında karşılaştığı düzenleyici tepkileri bir kenara, Facebook’un bu planını devreye sokması halinde birçok ülke egemen para biriminin tehdit altına girebileceğini düşündüğü için kendi merkez bankalarının desteklediği dijital parala yönelik araştırmalarını artırdı.

Hal böyle olunca Deutsche Bank’ın öngörülerinin gerçekleşmesi oldukça muhtemel. Merkez bankaları bu alana yönelik çalışmalarını geliştiriyorlar. İleride bunun tüketiciler üzerinde nasıl bir etkisi olacağını hep birlikte göreceğiz.