Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu dijital Türk Lirası çalışmaları hakkında açıklamalarda bulundu.

Son yıllarda dünyanın dört bir yanındaki ülkelerinden merkez bankası dijital para birimlerine (CBDC) yönelik çalışmaların haberlerini duyuyorduk. Türkiye de bir süredir dijital para altyapısının geliştirilmesine yönelik adımlar atıyordu. Son olarak, Sabah.com.tr’den Hazal Ateş’in haberine göre Başkan Kavcıoğlu, dijital para çalışmalarının testleri için tarih verdi.

Alışverişte ve ticarette kullanılan dijital para çalışmalarının yoğun bir şekilde sürdürüldüğünü söyleyen Kavcıoğlu, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi ile birlikte yürütülen çalışma kapsamında önümüzdeki Eylül ayında bir pilot uygulama başlatacaklarını söyledi. Nihai çalışma eylül ayından sonra yapılacak.

Merkez Bankası’nda dijital para, blokzinciri, makine öğrenme, yapay zekâ gibi merkez bankacılığının, finansal sistemin geleceğini etkileyecek yenilikçi teknoloji alanlarında çok boyutlu araştırma faaliyetlerini yürütmek üzere geçtiğimiz yıl İnovasyon Genel Müdürlüğü kurulmuştu. Bu müdürlük tarafından yürütülen çalışmalarla birlikte merkez bankacılığının boyutuna ilişkin kapasite güçlendirildi.

TCMB dijital paranın tüm olası senaryolarını test ederek başarılı bir pilot uygulama dönemi geçirmek istiyor. Pilot uygulamanın başarılı olması durumunda 2022 yılında Türkiye kendi ürettiği dijital parayı kullanıma çıkarabilir.

Dijital Türk Lirası uygulamasının teknik altyapısına ilişkin henüz bir detay paylaşılmadı.

TCMB’den kripto varlık yönetmeliğine yönelik açıklama

KaynakSabah