Çin’in başkenti Pekin, e-CNY olarak da adlandırılan Çin Merkez Bankası dijital para biriminin testlerini demir yolu hattına genişletti.

Pekin belediyesi bugün yaptığı bir açıklamada, Çin Sanayi ve Ticaret Bankası (ICBC) aracılığıyla dijital yuan mobil uygulamasını etkinleştiren kullanıcıların artık şehirdeki tüm metro hatlarında e-CNY ile ödeme yapabileceklerini söyledi.

Pekin’de yaşayan vatandaşlar artık 24 hat ve 428 istasyondan oluşan, günde ortalama 10 milyondan fazla kişiye seyahat sağlayan metro hattında e-CNY ile ödeme yapabilecekler.

Pekin bugüne kadar e-CNY mobil uygulamasını indirip etkinleştiren 250.000 piyango talihlisine 50 milyon dijital yuan dağıttığı iki e-CNY kampanyası yürüttü. Dağıtılan bu dijital yuan’lar ile belirlenen noktalarda alışveriş yapabilen vatandaşlar artık Pekin metro hattında da ödeme yapabilecekler.

Pekin’de, merkez bankası destekli dijital para birimini daha geniş kitlelere ulaştırabilmek için çabalar sürüyor. Bu ayın başlarında ICBC, Pekin’deki 3.000 ATM için e-CNY’yi nakde çevirebilen ve bunun tersini yapabilen bir özelliği kullanıma sürmüştü. Dijital yuan’ın artık metrolarda kullanılabiliyor olması ise Pekin’in kullanımı genişletme konusundaki son çabası olarak dikkat çekiyor.

Çin’in çok uzun süredir CBDC’ler üzerinde çalıştığı biliniyor. e-CNY olarak da bilinen dijital yuan’ın tüm halka sunulması yakın, ancak henüz net bir tarih yok.

CBDC sınır ötesi ödemeler için nasıl kullanılabilir?