Dünyanın en bilindik markalarından biri olan ve etkileyici bir film / TV koleksiyonunsa sahip Disney korsa içerikle mücadelede blokzinciri teknolojisinden yararlanabilir.

Her ne kadar diğer birçok büyük stüdyoyla ciddi bir rekabet içinde olsa da Disney için en büyük tehdit korsan içerik gibi görünüyor. Şirket uzun süredir bu sorunun üstesinden gelmek için çalışıyor, hatta kendi içlerinde korsan içerikle mücadele için kurulmuş özel bir ekip de bulunuyor.

Bugüne kadarki çalışmalarında Disney binlerce korsan içeriğin takibini yaparak kaldırmayı başardı, ancak Disney imparatorluğu artık daha proaktif olmak istiyor. Yapılan yeni bir patent başvurusuna göre şirket korsan içerikleri daha erken tespit etmeyi sağlayan blokzinciri tabanlı bir medya dağıtım sistemi üzerinde çalışıyor.

“Güvenli içerik dağıtımı için blokzinciri yapılandırması” başlıklı söz konusu patent, içeriğin sinema salonlarına dağıtılmasına odaklanıyor.

Sızıntıların olmasını önlemek için halihazırda birkaç güvenlik mekanizması bulunuyor. Örneğin, tiyatrolar katı kurallara uymak zorunda ve filmlerin tümü filigranlıdır. Yine de Disney bunun korsanları durdurmak için yeterli olmadığına inanıyor.

Disney, güvenli bir blokzinciri tabanlı sistem uygulayarak dağıtım sürecinin daha sıkı bir şekilde kontrol edilebileceğini savunuyor. Bu teknoloji, diğerlerinin yanı sıra, bir filmin istenilen yere ulaşmadan oynatılmasını imkansız hale getirecek. Sistem, diğer korsanlıkla mücadele özellikleriyle de yapılandırılabilecek.

Disney düzenli olarak sinema salonlarına ve projektörlere atıfta bulunurken, özellikle patentin diğer “oynatma ortamları” için de geçerli olduğunu belirtiyor.

Birkaç olası pratik uygulama bulunuyor, ancak Disney’in bunları gerçek dünyada kullanmak için somut planları olup olmadığı bilinmiyor. Bununla birlikte şirketin blockchain’i ciddi şekilde düşündüğünü görmek oldukça ilginç bir gelişme.

Müzik endüstrisi blokzinciri entegrasyonundan nasıl faydalanabilir?