Amazon, DHL ve FedEx kargoları kapınıza ulaştırmak için drone’ları kullanmayı planlıyor. IBM de bu sistemin gelecekte yol açacağı sıkıntıları öngörerek çözümler sunmak istiyor.

Teknoloji devi 12 Kasım’da “drone’lardan hırsızlık yapılmasını önlemek” ile ilgili, paketin yüksekliğini takip eden ve verileri blokzinciri platformuna yükleyen bir patent aldı.

Patent gelecekteki iki önemli trendi hedefliyor: İnsanların online olarak ürün satın alması ve kendi kişisel drone’larını uçurmaları… Şirket, blokzinciri teknolojisini kullanarak paketin alıcılarını anlık olarak bilgilendirmeyi hedefliyor.

Bir IoT sensörü içeren IBM’in çözümü, paketin yüksekliğinde ani bir değişme olduğunda, sınırı geçtiğinde ya da yük kaldırıldığında aktif oluyor. Sensör belirli aralıklarla blokzinciri teknolojisini kullanarak alıcıyı paketin rakımı ile ilgili bilgilendiriyor.

Patent açıklamalarında IBM’in tam anlamıyla operasyonel bir cihaz oluşturmayı planladığına dair bir gösterge yok.

Şu anda ABD’de ‘drone soygunculuğunun’ ne kadar yaygın olduğu net değil. Çoğu nakliye şirketi şu anda teslimat mekanizmaları oluşturmaya odaklanmış durumda.

IBM’den henüz konuyla ilgili olarak resmi bir açıklama gelmedi.

KaynakCoinDesk