Her ülke Blockchain ve kripto varlık dünyasına farklı şekillerde yaklaşabiliyor. Dubai ve Birleşik Arap Emirlikleri, bu konularda zihni en berrak olan örnekler arasında.

Blockchain’e olan kamu yönetimi ilgisi sıralamasında üst sıralarda bulunan Dubai yönetimi, ne yapması gerektiği konusunda yol haritasını ilk oluşturanlardan biri. Bu durum, Dubai Emirliği ile bağlı olduğu Birleşik Arap Emirlikleri’nin geleceğe yönelik rota konusunda en net isimler arasında olmasını sağlıyor.

Coin Telegraph’ta Gareth Jenkinson imzasıyla yayınlanan bir yazı, ülkede yürütülen çalışmaları başarılı bir şekilde listeliyor. Hem özel sektör hem de kamu yönetiminin attığı adımların aktarıldığı yazıdan öne çıkan çeşitli başlıkları sizin için derledik.

emCash

Dubai’nin resmi kripto parası olarak tanımlanan emCash’in ilk duyurusu Ekim 2017’de gerçekleşti. Bu kripto para hükümet ve hükümet dışı hizmetlerin ödemesi için kullanılıyor. Bununla birlikte tüketiciler birkaç hafta içinde ilgili sözleşmeyi imzalamalarını takiben emCash kullanmaya başlayabilecek. Bunun için Dubai Ekonomik Kalkınma Dairesi’ne bağlı bir kuruluş olan emCredit, Blockchain temelli ödeme hizmetleri sağlayıcısı Pundi X ve Ebooc Fintech & Loyalty Labs LLC’yi içeren bir ortaklık da duyuruldu. Ortaklıkta Ebooc perakende satış noktalarından sorumlu olacak. Pundi X’in ise önümüzdeki üç yıl içinde 100 bin emCash kullanılabilen satış noktası oluşturması planlanıyor.

Yasal düzenlemeler

Birleşik Arap Emirlikleri Merkez Bankası, sürecin resmi düzenleme ayağı için 2017 yılı başından bu yana hummalı bir çalışma yürütüyor. Bu çalışmalar, 2017 Ekim ayında Abu Dabi’nin Finansal Hizmetler Düzenleme Kurumu tarafından hazırlanan bir raporla sonuçlandırılmış durumda. Rapor, ICO ve kripto para birimlerine yönelik bulgularını sırasıyla menkul kıymet ve emtia olarak sınıflandırdı.

Dubai: Akıllı Blockchain şehri

Dubai’nin Blockchain yolculuğunda kuşkusuz bir akıllı Blockchain kenti stratejisinin büyük önemi var. 2013 yılında Smart Dubai girişimiyle başlayan çalışmalar, 2016’da Dubai’nin Blockchain’de öne çıkacak yeni girişimleri ortaya çıkartacak temelleri atmasıyla hızlanmıştı.

Bu hazırlıklar, Dubai’nin yalnızca hizmetler anlamında Blockchain’e geçmesi için değil, şehrin geçmişte çölden global ticaret merkezine dönüşümüne benzer bir şekilde Blockchain merkezi olabilmesi için planlandı. Hedefler arasında ise Blockchain ile kamu hizmetlerinde verimliliği artırmak ön planda bulunuyor. Bu kapsamda vize başvuruları, fatura ödemeleri, lisans yenileme işlemleri gibi süreçlerin kağıt ortamından çıkartılarak Blockchain temelli bir platforma geçişi için çalışılıyor. Smart Dubai ile uluslararası ziyaretçilerin pasaportlarının önceden onaylanması, ilgili güvenlik izinleri gibi süreçlerin de hızlandırılması amaçlanıyor. Bunun, şehrin turizm merkezi olma vizyonuna da katkı sağlaması sağlanacak çıktılar arasında yer alıyor. Aynı şekilde sürücü lisansları, araç kiralama, kablosuz bağlantı hizmetleri ile önceden kimliği doğrulanmış geçici dijital cüzdanlar ile de ziyaretçilerin şehirde daha rahat ve sorunsuz dolaşımı da sonraki yapılacaklar listesinde yer alıyor.

Çalışmalar Dubai’ye ödül getirdi

Yapılan çalışmalar, Dubai’ye, 2017 yılında Barselona’da düzenlenen Smart City Expo Kongresi’nde verilen City Project ödülünü de getirdi. Ekim 2016’da 1776 sayılı, yeni girişimleri destekleyen “Tohum Fonu” ile farklı sektörlere yönelik Blockchain girişimleri geliştiren şirketler resmi olarak da desteklenmeye başladı.

Yılda 3 milyar dolar tasarruf

Birleşik Arap Emirlikleri yönetimi, ortaya çıkan sonuçtan memnun olmalı ki, yeni Blockchain stratejilerini de desteklemeyi sürdürüyor. Nisan 2018’de BAE Başkan Yardımcısı ve Başbakan Şeyh Muhammed bin Rashid, tüm ülkeyi kapsayacak “BAE Blockchain Stratejisi 2021”i başlattı. Şeyh Muhammed, o dönem yaptığı açıklamalarda, Blockchain’in bu programla yılda 3 milyar dolara kadar tasarruf edebileceğini de belirtti.

Kamu kurumlarında Blockchain kullanımı yaygınlaşıyor

Son birkaç ay ise Dubai’nin Blockchain’i çeşitli kamu kurumlarında uyguladığı görülüyor. Eylül 2018 itibariyle Dubai Finans Yönetimi, Blockchain destekli resmi bir ödeme sistemini duyurdu. Bu sistemin Ödeme Uzlaşma ve Ulaştırma Sistemi (PRS), Dubai Polis, Yollar ve Taşımacılık Dairesi ile Dubai Sağlık Otoritesi gibi kurumlar tarafından kullanılacağı belirtiliyor. Yerel medya kuruluşu Zawya’ya göre Dubai Elektrik ve Su Kurumu ile Bilgi ve İnsani Gelişme Kurumu PRS sistemine şimdiden geçiş yapmış durumda.

Yine turizm sektörünün de Blockchain’den faydalanması amaçlanıyor. 2018 Mart ayında Blockchain temelli, turizm sektörü şirketlerine yönelik bir B2B platformunun oluşturulmasına yönelik planlar açıklandı. Dubai Tourism Blockchain Marketplace isimli bu platformun, şehirdeki otellerin müsaitliğinin gerçek zamanlı olarak tespit edilmesi ve şeffaf bir fiyatlandırma sunmasına yardımcı olacağı kaydediliyor.