Finansal teknoloji merkezi olma hedefiyle ilerleyen Dubai hükümeti, Sanal Varlıklar Düzenleme Kurumu’nun (VARA) kripto para birimlerini düzenlemek için yayımladığı 2023 kural kitabıyla bu hedefinde ilerlemeye devam ediyor. Düzenleyici makam, Emirlik’te sanal varlık ihraç eden herhangi bir kuruluşun, Dubai’de faaliyet göstermek için lisans başvurusundan başlayarak kural kitabına tamamen uyması gerektiğini söylüyor.

Kurum, yeni kuralların kripto işletmelerini çekmeyi, dijital varlık tüccarlarını ve yatırımcıları korumayı, yasa dışı uygulamaları engellemeyi amaçladığını ve bunların tümü Dubai’yi sanal varlıklar için bölgesel ve uluslararası bir merkez olarak tanıtmaya, hem yerel hem de uluslararası rekabet gücünü artırmaya hizmet ettiğini söylüyor.

Dubai Ekonomi ve Turizm Departmanı Genel Müdürü ve VARA CEO’su Helal Saeed Almarri yaptığı açıklamada misyonlarının, “Emirlik’i metaverse, AI, Web 3.0 ve blokzinciri ile bağlantılı ekonominin başkenti yapmak” olduğunu söyledi. Almarri, bu özel olarak tasarlanmış yapının, BAE’nin sorumlu koruma önlemleri oluşturma taahhüdünü ve Dubai’nin yeni nesil inovasyonu besleyen ilerici bir sanal varlık ekosistemi sunmaya olan güvenini yansıttığını da sözlerine ekledi.

Dubai 2019 yılından bu yana blokzinciri ve kripto para alanlarında aktif olarak yer alıyor. Binance ve iflas eden kripto para borsası FTX de dahil olmak üzere birçok blokzinciri şirketi, Emirlik içinde faaliyet göstermek için başvuruda bulundu ve lisans aldı. Aralık 2021’de Binance, Dubai Dünya Ticaret Merkezi Otoritesi ile birlikte blokzinciri ile ilgili diğer şirketlerin Dubai’de lisans almasına yardımcı olabilecek bir merkez kurmayı amaçlayan bir anlaşma imzalamıştı. Coinbase, Huobi ve Kraken Dubai’de faaliyet gösteren diğer kripto para borsalarına örnek olarak gösterilebilir.

Yeni kural kitabına göre, kripto para birimi kullanarak iş yapmak isteyen herhangi bir kuruluş, hizmetlerini sunmadan önce düzenleyici makamdan yetki ve bir lisans almalıdır. Kural kitabına göre bir lisans, herhangi bir yasanın, düzenlemenin, kuralın veya direktifin maddi ihlali, iflas, iflas davasına tabi olma veya ülke içinde veya dışında bir mahkeme kararının ödenmemesi dahil olmak üzere çeşitli nedenlerle iptal edilebilir.

VARA ayrıca, kara para aklamaya ilişkin yeni düzenlemelerin terörizm ve diğer yasa dışı örgütlerin finansmanını kapsadığını ve içeriden bilgi ticareti, yasa dışı açıklama ve piyasa manipülasyonunu yasakladığını da açıkladı.

VARA bu kuralları ihlal etmenin, sorumlu kişilere karşı para cezaları, sivil cezalar ve “diğer yaptırım eylemleri” ile sonuçlanabileceğini söylüyor.

Dubai Veliaht Prensi’nden “metaverse ve blockchain stratejisi” açıklaması

KaynakDecrypt