Kore merkezli bilgi güvenliği şirketi Penta Security, elektrikli araç (EV) pilleri üzerinde veri toplamak, depolamak ve paylaşmak için blokzinciri tabanlı bir platform başlatacak.

Piller, elektrikli araçlar için üretim maliyetlerinin en büyük bölümünü oluşturuyor. Aynı zamanda elektrikli arabalara geçişle ilgili birçok endişenin de kaynağı konumunda.

Lityum, kobalt ve diğer minerallerden üretilen elektrikli araçların pilleri sonsuza kadar dayanmıyor. Bu tür mineraller için daha gelişmiş geri dönüşüm stratejilerine ihtiyaç duyuluyor.

Penta’nın blokzinciri çözümleri pilin geri dönüşümüne yardımcı olurken, Penta Security’nin çözümü daha çok pilin verimliliğini ve dolayısıyla bir bütün olarak elektrikli aracı iyileştirmek için veri toplamaya odaklanıyor.

Çevresel kaygıların yanı sıra, elektrikli araç endüstrisinin ele alması gereken bir diğer konu da ürünlerin güvenliği. Penta Security‘nin sistemi, araç sahiplerinin erken harekete geçebilmesi için şarj etme ve boşaltma işlemleri sırasında anormal davranışları tespit etmeyi amaçlıyor. Sistem ayrıca sıcaklık, şarj süresi ve bakım durumu ile ilgili verileri de topluyor.

Güvenlik şirketi, platformun geliştirilmesinde akıllı ulaşım sistemleri için bir güvenlik çözümü sunan AutoCrypt ile çalışıyor. AutoCrypt, araçlardan verileri toplayan bir donanım modülüne sahip. Hedeflerden birisi de verileri elektrikli araçların gelecekteki fiyatını hesaplamak için kullanmak. Yıl boyunca 1000’den fazla elektrikli araçtan veri toplanacak.

Penta Security CTO’su Sangkyu Shim konuyla ilgili olarak: “Pil verileri, elektrikli araç risklerini tahmin etmek, pilleri geri dönüştürmek ve onarım maliyetlerinden tasarruf etmek gibi elektrikli araç pazarının gelişimi için önemli bir kaynaktır. Sürücüleri koruyacak ve akü endüstrisinin gelişmesine katkıda bulunacağız.” ifadelerini kullanıyor.

Volvo elektrikli araç pillerini blokzinciri ile takip edecek

KaynakLedgerInsights