GE Digital, yolcuların COVID-19 ile ilgili seyahat gereksinimlerine uymasını ve test sonuçlarının blokzinciri ile doğrulanmasını kolaylaştıran bir uygulama geliştirmek için izlenebilirlik girişimi TE-FOOD ve laboratuvar hizmeti Eurofins ile ortaklık kurdu. GE uygulaması ilk olarak geçen yıl Haziran ayında piyasaya sürülürken, Emirates Havayolları şu anda çözümü 5 ülkede denediğini duyurdu.

Zorunlu karantinaların yanı sıra, birçok ülke, bireylerin havaalanı sınır kontrolünde negatif bir Covid-19 PCR testi sunmalarını şart koşuyor. Testin genelde kalkıştan 72 saat önce yapılması gerekiyor. United gibi bazı havayolları da bireylerin uçağa binmeden hemen önce negatif testi sunmalarını istiyor. Portekiz, İspanya, Fransa ve diğer birçok ülke protokolü yaz aylarında uygulamaya koyarken Birleşik Krallık bu tedbiri Aralık ortasında getirdi.

Yolcular için PCR testlerinden geçme, lojistiğini yönetme ve zaman dilimleri içinde sonuçları geri almak oldukça güç olabiliyor. Bazı laboratuvar merkezleri yalnızca hızlı veya antijen testleri uyguluyor. Bazı test merkezlerinin sonuçları vermesi ise dört ila beş gün sürebiliyor.

GE ve TE-Food tarafından geliştirilen blokzinciri tabanlı uygulama olan TrustOne, Emirates yolcularının Eurofins tarafından indirimli olarak sağlanan Covid-19 PCR testine girmelerini sağlayacak. Kullanıcılar ayrıca testleri yöneten konumları arayabilecek ve randevu alabilecekler. Sonuçlar doğrudan uygulamaya gönderilecek. GE Digital, doğrulamayı ve pandemi sırasında kullanıcının seyahat deneyimini kolaylaştırmak için başka özelliklerin ekleneceğini de söyledi.

Uygulama şu anda iOS ve Android cihazlar için indirilebilir durumda.

Emirates’in ilk denemesi ise BAE, Fransa, İngiltere, İspanya ve Hollanda’dan ayrılan uçuşlar için geçerli.

Emirates COO’su Aden al Redha konuyla ilgili olarak “Günümüzün seyahat gereksinimleri dinamiktir. Hedefimiz her zamankinden daha fazla müşterilerimize güven vermek ve güvenli bir şekilde seyahat etmelerini sağlamaktır. GE Digital Aviation Software ve TE Food tarafından ortaklaşa sağlanan bu en son çözüm ile yolcular, testler, test edilecek onaylı laboratuarlar ve seyahatten önce alınması gereken diğer hayati önlemlerle ilgili doğru bilgileri kolayca elde edebilecekler.” ifadelerini kullandı.

Frankfurt Havalimanı’nındaki COVID-19 testleri IOTA blokzincirinde saklanıyor

KaynakLedgerInsights