COVID-19 pandemisinin ortaya çıkmasıyla birlikte bio-gözetim çözümlerine yönelik olan ihtiyaç him olmadığı kadar arttı. Blokzinciri teknolojisi de bu çözümler söz konusu olduğunda akla gelen ilk teknolojilerden bir tanesiydi.

Özellikle COVID-19 aşı pasaportları ve testlerinin takibi için yararlanılmak istenen blokzinciri teknolojisinin kullanımı artıyor ve gerçek kullanım örneklerini görmeye başladık.

Cointelegraph’ın haberine göre geçtiğimiz hafta bir Twitter kullanıcısı Franfurt Havalimanı’ndaki koronavirüs test merkezinin, yolcuların sağlık verilerini saklamak ve yönetmek için Iota blokzincirini kullandığını iddia etti. Cointelegraph bu iddianın teknolojisi sağlayıcısı tarafından doğrulandığını belirtti.

Köln ve birkaç farklı lokasyonda bulunan blokzinciri tabanlı bir siber güvenlik teknolojisi sağlayıcısı olan Ubirch, “Digital Corona Test Certificate” adını verdiği bir çözümü Frankfurt Havalimanı’nda kullanıyor.  Çözüm, GDPR çerçevesi kapsamında Avrupa veri koruma standartlarıyla uyumlu kalırken kişinin SARS-CoV-2 durumunun doğrulanmasını sağlıyor.

Ubirch temsilcisinin konuya yönelik açıklaması şöyle: “Ulbirch bir blokzincirinde anonim bir dijital parmak izini tutar. Bu şekilde bir kişinin sertifikalı SARS-Cov-2 durumu bir QR kodunun taranarak kalkış kapısında, varış yerinde veya başka herhangi bir giriş noktasında havayolu şirketi tarafından kolayca doğrulanabilir. Diğerlerinin yanı sıra, Corona test sonuçlarını doğrulanabilir hale getirmek için IOTA kullanıyoruz.

Dijital kimlik çözümü sağlayıcıları ülkelere, kısıtlamaları hafifletmek için “sağlık pasaportu” benzeri çözümler sağlamak için özel blokzinciri uygulamalarının yanı sıra salgın sırasında kullanılmak üzere hedeflenen blokzinciri içeren çeşitli ürünler geliştirdiler. Bununla birlikte, bazı güvenlik uzmanları, ortaya çıkan bu “sağlık kanıtı” çözümleri ve milyonlarca kullanıcının hassas sağlık verilerinin bütünlüğünü gerçekten sağlamanın getirdiği karmaşıklıklar ve zorluklar konusunda endişeli olmaya devam ediyor.

Shinhan Bank dijital varlık saklama alanına yatırım yapıyor

KaynakCointelegraph