Singapur hükümeti negatif COVID-19 testlerini doğrulamak için GovTech tarafından geliştirilen blokzinciri tabanlı bir doğrulama sistemi kullanacak. Sistemin tüm dünyada aşı durumunu kanıtlamak için kullanılması bekleniyor.

HealthCerts” olarak adlandırılan sistem, kriptografik olarak güvenilir belgeler yayınlamak için blokzinciri kullanan, “OpenAttestation” olarak da bilinen açık kaynaklı çerçevede dayanıyor. Teknoloji halihazırda bazı yerel üniversiteler tarafından diplomaları onaylamak için kullanılıyor.

Singapur Dışişleri Bakanı Vivian Balakrishnan geçen hafta teknolojinin “küresel olarak birlikte çalışabilir” olduğunu ve bu nedenle Singapur’un sınır ötesi seyahatleri kolaylaştırmak için bunu dünyayla paylaşmayı planladığını söylemişti.

Singapur’un Akıllı Ulus ve Dijital Devlet Dairesi (SNDGO) yaptığı açıklamada, birlikte çalışabilir çözümler geliştirmek için özel sektör oyuncularıyla ortaklık kurduğunu söyledi. Kurum, teknolojinin güvenli, özel ve kurcalamaya dayanıklı olduğunu vaat ediyor.

10 Mart’tan itibaren, Singapur’dan gelen gezginlerin fiziksel kağıt sertifikalar yerine HealthCert’i kullanmaları gerekecek. Bu tarihten itibaren Singapur’dan ayrılmayı planlayanlar uçmadan önce bir COVID PCR testi için rezervasyon yaptıracak. Sonuçlar bir web sitesine yüklenecek ve aday turistler daha sonra sonuçların Sağlık Bakanlığı tarafından noter tasdikli olarak talep edilmesi için çevrimiçi olacak. Onaylanırsa, noter tasdikli dijital sertifikaya bağlanan QR kodu, ülkenin dijital devlet hizmetlerini tüketme uygulaması olan SingPass Mobile’da görünecektir.

Yolcular bu QR kodunu havaalanı check-in veya göçmenlik bürosunda ibraz edebilecekler.

HealthCerts girişimi, Singapur daha fazla dijital izleme projesi oluşturmak ve ülkeyi bu alanda küresel bir lider olarak kurmak için özel sektörle ortaklık kurmaya çalışırken geldi.

HealthCerts ayrıca Singapur’un, sınır ötesi seyahatleri kolaylaştırarak Singapur ekonomisine yardımcı olacak bir seyahat balonu veya “yeşil şerit” şeması oluşturmasına yardım etmede  de rol oynayacak.

Emirates COVID-19 testleri için blokzinciri kullanacak

KaynakThe Register