Singapur Para Otoritesi (MAS), merkez bankası dijital para birimi (CBDC) projesinin ilk aşamasını tamamladığını açıkladı. İlk aşamada, bireysel kullanım odaklı bir perakende CBDC’nin (retail CBDC) acil ihtiyaç olmadığı sonucuna varıldı.

Orchid adı verilen projenin bu aşamasında dijital Singapur doları için potansiyel kullanım senaryolarının yanı sıra uygulamak için gereken altyapı da araştırıldı. Ayrıca göndericilerin paranın nasıl ve nerede kullanılacağını belirlemesine olanak tanıyan amaca bağlı dijital Singapur doları kavramı da incelendi. Sonuç olarak bireysel CBDC’ye acil bir ihtiyaç olmadığı tespit edildi, ancak değişilik durumunda hazırlıklı olmak gerektiği de belirtildi.

Singapur uzun süredir kripto endüstrisi ile işbirliği içinde. Coinbase ve Blockchain.com gibi büyük oyunculara lisans verme konusunda sıkıntı çıkartmayan ülke, gerek yokmuş gibi hissetmesine rağmen CBDC’leri araştırmaya devam ediyor. Orchid projesi ilk olarak geçtiğimiz yılın Kasım ayında duyurulmuştu ve o zamanlar bile MAS Genel Müdürü Ravi Menon bireysel CBDC’lerin faydalarının çekici olmadığını dile getirmişti.

Dünyanın dört bir yanındaki ülkeler CBDC’leri araştırmaya devam ediyor. Uluslararası Ödemeler Bankası’nın (BIS) geçtiğimiz Mayıs ayında yaptığı araştırma, ankete katılan 81 merkez bankasının yüzde 90’ının bir CBDC üzerinde çalışmaya başladığını ortaya koymuştu.

MAS, konuyla ilgili olarak açıklamasında şu ifadeleri kullanıyor: “MAS, bireysel CBDC için acil bir durum görmese de programlanabilir bir dijital SGD (Singapur doları) için potansiyel kullanım örneklerinin ve gerekli altyapının incelenmesinin MAS’ın ve Singapur’daki finansal hizmetler ekosisteminin, ihtiyaç duyulması halinde perakende bir CBDC’yi desteklemek için yetenekler geliştirmesini sağlayacaktır.

Project Orchid’in bir sonraki aşaması, CBDC için en iyi teknolojinin ne olduğuna ve bunun mevcut altyapı ile nasıl entegre edilebileceğine bakacak.

Fed Üyesi Christopher Waller’dan “CBDC zorunlu değil” açıklaması

KaynakCoinDesk