Aşı sertifikaları küresel olarak tartışılan bir konu haline geldi ve birçok soruyu gündeme getirdi. Bununla birlikte potansiyel olarak sınırların açılması ve komşu bölgeler arasında bir dereceye kadar seyahat imkanı sağlamanın da önünü açtı.

Güneydoğu Asya bölgesindeki ülkeler halihazırda aşılama süreçlerinden geçerken, kişinin aşı statüsünü ilan eden paylaşılan bir dijital sertifika oluşturma konusunda da bazı çalışmalar yapıldı.

Tanınmış bir sisteme doğru ilk adımı atan ülkelerden ikisi Malezya ve Singapur oldu. Her iki taraftaki hükümetler, akıllı telefondan görülebilen aşı sertifikasını karşılıklı olarak tanıyacaklarını söyledi.

Blokzincirinin sunduğu fayda

Geleneksel olarak aşılar, yazılı kayıtlar veya hatta hastanın elektronik tıbbi kayıtları aracılığıyla izlenir. Ancak pandeminin küresel ölçeği farklı bir sistem gerektiriyor. Bu tür sertifikaların, insanların okullara, ofislere ve etkinlik mekanlarına erişmek için kullanması amacıyla daha kolay erişilebilir ve taşınabilir olması gerekiyor.

Ayrıca bu dijital kayıtların “birlikte çalışabilir” olması gerekiyor. Yani aşılamayı yöneten tüm kuruluşlar aşı kimlik bilgilerini kaydetmek için aynı modeli kullanmalı. En önemlisi ise aşı kaydının da doğrulanabilir ve sahtekarlıklardan kaçınmak için güvenli olması gerekiyor. Blokzinciri teknolojisi de bu noktada kullanılabilecek en akılcı çözüm olarak karşımıza çıkıyor.

Malezya ve Singapur ortaklığı

Malezya’nın Bilim Teknoloji ve İnovasyon Bakanı Khairy Jamaluddin’in Facebook üzerinden yaptığı bir açıklamaya göre Singapur ve Malezya hükümeti aşı sertifikalarını izlemek için blokzinciri teknolojisini kullanacak. Blokzinciri üzerinde birlikte çalışılabilir bir sistem sayesinde her iki ülke arasında aşıların izlenebilirliği konusunda bir uyum sağlanmış olacak.

Bakan tarafından konuya yönelik yapılan açıklama şöyle: “Her iki ülkede kullanılan dijital sertifika sistemleri arasındaki birlikte çalışabilirlik, özellikle Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA) ve diğer ülkeler tarafından belirlenen standartlar dikkate alındığında çok önemli olacaktır.

COVID-19 aşı sertifikaları blokzinciri ile doğrulanıyor

KaynakTechWireAsia