Blockchain’in dağıtık yapısı, yeni nesil enerji şebekelerinin daha iyi çalışmasına açılan kapının anahtarı olabilir.
Bitcoin ve diğer pek çok kripto paranın altyapısını oluşturan Blockchain teknolojisi ilk bakışta enerji sektörüne uygun bir çözüm değil gibi görünüyor. Bugüne kadar “merkezlerde” üretilip, devasa fiziksel şebekeler üzerinden dağıtılan elektrik için sistem operatörlerinin sürekli takibi ve müdahalesi gerekiyor. Blockchain şebekeleri ise dağıtık dijital defterler şeklinde çalışıyor ve merkezi otorite barındırmıyor. Dahası, Bitcoin gibi kripto paraların madenciliği için harcanan elektrik, enerji sektörünü desteklemek yerine şebekeye yük bindiriyor. Digiconomist adlı blog, tek bir Bitcoin işlemini gerçekleştirmek için harcanan elektriğin Hollanda’daki ortalama bir hanenin aylık harcamasına eşit olduğunu ortaya koyuyor.
Buna karşın, şirketlerin ve ev kullanıcılarının kendi elektriklerini güneş veya rüzgar enerjisi gibi yenilenebilir enerji kaynaklarıyla ürettiği bir çağa merhaba diyoruz. Bu adem-i merkeziyetçi yapılanma, pek çok girişimin yanı sıra enerji sektörü devleri için de Blockchain için potansiyel bir uygulama alanı oluşturuyor.
The Economist’te yer alan bir makalede, enerji sektöründeki Blockchain projelerinin hemen hepsinin deneysel aşamada olduğuna dikkat çekiliyor. Buna karşın, Blockchain tabanlı enerji işindeki potansiyelin ölçeği çok büyük olduğu için, bu testlerden bir veya birkaçının başarıyla sonuçlanacağına kesin gözüyle bakılıyor. Yapılan uygulamalar bireyler arasında temiz enerjinin alım satımını kolaylaştırma, arz ve talebi Blockchain üzerinden dengeleyerek toplu elektrik piyasalarına denge getirme ve karbon kredileri alım satımı gibi geniş bir yelpazede gerçekleşiyor. Öte yandan, yoksul ülkelerde güneş enerjisini geliştirmek için de çeşitli projeler gerçekleştiriliyor.
Ortaya çıkan rakamlarda şimdilik netlik olmasa da, 100’ü aşkın Blockchain odaklı enerji girişimine bugüne kadar 100 ile 300 milyon dolar arası yatırım yapıldığı iddia ediliyor. Makalede ayrıca temel Blockchain teknolojilerini enerji sektöründe geliştirmeyi hedefleyen Energy Web Foundation adlı kâr amacı gütmeyen kuruluşun sözcüsü Sam Hartnett’in şu açıklamasına yer veriliyor: “Şu anda hakim olan tutum, ‘denemedik şey bırakmayalım’ yaklaşımıdır. Nasıl ki cep telefonlarının 1995 civarında yaygınlaşmasıyla mobil iletişimin geleceğini bilmek mümkün değildi ise, bugün de aynı durum Blockchain’in enerji sektöründeki geleceği için geçerli.”
Makalenin tamamını okumak için tıklayın.