Yaklaşık dört sene önce temelleri atılan Decentraland, Ethereum blockchain ağına entegre çalışan sanal bir dünya. Kendi avatarınızı oluşturup bu dünyaya adım atmak için ihtiyaç duyduğunuz tek şey dijital bir cüzdan yaratmak.

Temel olarak Decentraland, bir blokzinciri altyapısını kullanan dijital bir oyun platformu. Bu dünyada yeni yerler keşfedebilir, oluşturabilir, video oyunları oynayabilir, eşyalar toplayabilir, para kazanabilir, arazi sahibi olabilirsiniz.

Decentraland’e adım atmak için, ETH tabanlı bir cüzdan uygulaması olan Metamask hesabına ihtiyacınız var. Chrome tarayıcısı üzerinde Metamask ile var olan veya yeni bir hesap açarak bu dünyayı keşfetmeye başlayabilirsiniz.

Elbette, eğer kendi özel avatarınızı oluşturmak istiyorsanız bu dünyanın para birimi olan ve Ethereum platformu üzerinde tutulan MANA token almanız ve harcamanız gerekiyor. Ama buna mecbur değilsiniz, ziyaretçi olarak da bu dünyaya girmek mümkün.

Oyuna “Genesis Plaza” adı verilen bir mekanda başlıyorsunuz ve adım adım bu dünyayı tanıyorsunuz. Oyun içinde sanat galerilerinden, güneş gözlüklerine kadar aklınıza gelebilecek her şeyi tasarlamak, üretmek, satmak, satın almak mümkün. Olup biten tüm işlemler Ethereum ağı üzerinde kaydediliyor. Bu yapısıyla bir dönem çok popüler olan Second Life isimli oyunu akla getiriyor.

Geçmişte de benzeri blokzinciri tabanlı oyun projelerinden bahsettiğimiz haberlerimizi sizlerle paylaşmıştık. Anlaşıldığı kadarıyla oyun dünyasının dinamikleri pek değişmiyor ve kendini tekrar ediyor ancak her defasında yeni teknolojiler ile yaratılan beklentiler ve oluşturulan heyecan ile bu dinamizm canlı tutuluyor. Decentraland için de durum çok farklı değil.

Diğer yandan bu yenilikçi yaklaşımları ile elde edilen deneyimlerin sınırsız yeni bir imkanlar dünyası açtığını da belirtmek lazım. Gelecekte Decentraland gibi pek çok yeni oyun, servis göreceğimiz kesin. Önemli olansa bu uygulamalar ile elde edilen deneyim ve bilginin insanlığın faydasına dönüşen projeleri beraberinde getirmesi. Elbette oluşan ekonomik büyüklük göz ardı edilemez. Bu ekonomiden de pay almak için hızlı davranmak gerekiyor.