Fed Başkanı Jerome Powell iki kongre üyesinin merkez bankası destekli dijital para birimleri konusundaki isteklerine cevap verdi. Powell, dijital paranın ABD için bir anlam ifade edit etmediğini değerlendirdiklerini doğruladı.

Yaklaşık 2 ay önce French Hill ve Bill Foster merkez bankasına ait bir dijital para olasılığının araştırılabileceğine dair bir istekte bulunmuşlardı. Kongre üyeleri cevaplarını aldı. Verilen cevaba göre Fed, ABD’de böyle bir inisiyatif almanın maliyetlerini ve faydalarını dikkatlice analiz etmek için araştırmalar yapıyor.

Yani Fed, henüz dijital para biriminin daha güvenli, daha ucuz, daha hızlı ya da başka bir şekilde daha verimli ödemelere imkan sunup sunmayacağı konusunda ikna olmuş değil.

Bununla birlikte Powell, ABD’nin CBDC’yi araştıran diğer ülkelere kıyasla daha hızlı ve ucuz hizmetlerle rekabetçi bir ödeme pazarına sahip olduğunu söylüyor. Ayrıca Avrupa’da da olduğu gibi yüksek miktarda para kullanımın olduğunu bu nedenle dijital bir alternatif için mevcut talebin azlığını da vurguluyor.

Dijital para birimlerinin birtakım yasal sorunları olduğuna da değinen Powell, Federal Rezerv’in bu sistemin kullanıcıların hakları, para politikası ve finansal istikrar üzerindeki etkileri değerlendirdiğini belirtti.

Fed, henüz merkez bankası destekli dijital para birimleri için erken olduğunu düşünse de Çin’in bu konudaki çalışmaları gözden kaçmıyor. Çin’in yakın bir zamanda dijital parasını piyasaya sürmesi ABD’nin bu konu üzerindeki çalışmalarını nasıl etkileyecek merak konusu.

KaynakLedger Insights