Blokzinciri teknolojisinin birçok sektörde olduğu gibi finans sektöründe de büyük dönüşümlere yol açması bekleniyor. Özellikle son 3 yıldır finans sektörüyle birlikte sık sık anılan blokzinciri teknolojisine yönelik yapılan çalışmalar arttı.

IBM’in anketine göre bankaların yüzde 91’i blokzinciri teknolojisine yatırım yapıyor. Kurumların yüzde 66’sı ise kademeli olarak blokzinciri üzerinde çalışmayı bekliyor. Uzun bir süredir ‘moda sözcük’ olan blokzinciri artık hem tüketicilere hem de finansal kurumlara fayda sağlamaya hazır görünüyor. Peki blokzinciri teknolojisi finans sektöründeki uygulama alanlar neler?

  • Sınır ötesi işlemler: Uluslararası para transferleri hala maliyetli ve yavaş çünkü ödemeler genellikle nihai varış noktasına giderken birden fazla aracıdan geçiyor. Sınır ötesi işlemler için kullanıldığında blokzinciri, işlemleri daha hızlı, daha doğru ve daha ucuz hale getirebilir.
  • Ticari finans platformları: Ticaretin finansmanı, finans sektörünün izlenmesi gereken bir başka blokzinciri uygulaması. Birçok banka, katılımcılar arasında akıllı sözleşmeler yapmak, verimliliği ve şeffaflığı artırmak ve yeni gelir fırsatları yaratmak için blokzinciri ticaret finansmanı platformlarını kullanıyor.
  • Takas ve hesaplaşma: Blokzincirinin doğru kayıt yetenekleri bir gün mevcut takas ve ödeme prosedürlerini gereksiz kılabilir. Bu da daha hızlı işlemlere ve finansal kurumlar için maliyetlerin düşmesini sağlayabilir.
  • Dijital kimlik doğrulama: Blokzinciri, bankaların ve diğer finansal kurumların blokzinciri tabanlı kimliklerini kullanarak bireylerin kolay bir şekilde tanımlanmasını sağlıyor. Müşteri tanımlayıcı bilgiler blokzinciri kullanılarak güvence altına alındığında, bankalar dolandırıcılıktan korunur ve kamuoyunun güvenini artırabilir. Ayrıca doğrulama sürecini de önemli ölçüde hızlandırılabilir.
  • Kredi raporlama: Kredi raporları, tüketicilerin finansal hayatlarını önemli ölçüde etkiliyor. Son veri ihlallerinin gösterdiği gibi blokzinciri tabanlı kredi raporlama, geleneksel sunucu tabanlı raporlamadan daha fazla güven sunuyor. Bununla birlikte blokzinciri, kredi puanlarını hesaplarken geleneksel olmayan faktörleri dikkate almalarını sağlayabilir.