Merkez bankalarının merkez bankası olarak kabul edilen Uluslararası Ödemeler Bankası’ndan (BIS) bir ekonomist, blokzinciri tabanlı finans sektörü için düşük maliyetli bir uyum çözümü öneriyor.

BIS’te Para ve Ekonomi Departmanı Baş Ekonomisti olan Raphael Auer’in önerdiği çözümün adı “yerleşik denetim” olarak geçiyor. Auer raporunda bu yöntemin denetleyici ve düzenleyici teknolojilerden farklı olarak değerlendirilmesi gerektiğini söylüyor.

Mevcut uyum süreci birden fazla veri düzeyinde raporları derlemeyi içeriyor. Bu verilerin ise toplanmasına, birleştirilmesine ve çeşitli iç paydaşlarla denetçilere teslim edilmesi gerekiyor. Auer ise yerleşik denetimin veri kullanılabilirliğini, veri toplama, doğrulama maliyeti ve gizlilik arasındaki çatışmaları kolaylaştırabileceğini düşünüyor.

Auer’e göre yerleşik denetim, finans endüstrisini daha verimli bir şekilde izlemek için makine öğrenimini veya yapay zekayı kullanacak. Böylelikle firmaların aktif olarak veri toplama, doğrulama ve sunma ihtiyacının azaltılması amaçlanıyor.

Bu Auer’in blokzinciri alanındaki ilk araştırması değil. Bu yılın başlarında bitcoin ve diğer kripto para birimlerinin kullandığı iş kanıtı (PoW) algoritmasının değiştirilmesi gerektiğini söylemişti. BIS düzeyinden birinin bu alana ilgi duyması haliyle dikkatleri çekiyor. Auer’in son uyum çözümünün ise sektörde yaygınlaşıp yaygınlaşmayacağı ise merak konusu.

KaynakTheBlock