Kredi yönetimi yazılımı firması Onguard’ın yaptığı ‘2019 FinTech Barometer’ anketine göre finans sektörü çalışanlarının neredeyse yarısı (%48) blokzinciri teknolojisinin ne olduğunu bilmiyor.

Yaygın olarak Bitcoin gibi kripto para birimlerinin temelini oluşturan teknoloji olarak bilinen blokzinciri, en basit şekliyle, bir kayıt tutma teknolojisi. Bu teknolojiyi geleneksel yöntemlerden ayıran şeyin ise işlem bilgilerinin merkezi olmayan ağlarda depolanmasını sağlaması diyebiliriz.

Kripto para birimlerinin yükselişiyle birlikte popülerleşen blokzinciri, kripto patlamasının yaşandığı dönemden sonra da farklı endüstrilerin dikkatini çekmeyi sürdürüyor. Teknolojinin sunduğu değişmezlik ve şeffaflık gibi temel özellikler blokzincirini birçok farklı sektör için kullanılabilir hale getiriyor.

Tedarik zinciri sektörü blokzinciri teknolojisini ürünlerin takibi ve doğrulanması adına yoğun olarak kullanmaya başladı. Bunun dışında finans, bankacılık, eğitim ve sağlık sektöründe dahi blokzinciri teknolojisinin uygulama ya da proje aşamasında olduğu örnekleri görebiliyoruz.

Blokzinciri teknolojisi, yapısı ve sunduğu potansiyel faydalar gereği finans dünyasında da oldukça ilgi gördü. Ancak Onguard’ın anketi gösteriyor ki 1000 finans profesyonelinin sadece yüzde 29’u kurumlarında blokzincirini kullanmış ya da kullanmayı planlıyor. Yüzde 52’si ise blokzinciri teknolojisinin yapılan toplantılarda hiç adının geçmediğini söylüyor. Ankete katılanların sadece yüzde 10’u blokzincirini yıkıcı bir teknoloji olarak görüyor.

Bugüne kadar yapılan araştırmalar, raporlar ve çeşitli uygulamalar gösteriyor ki blokzinciri teknolojisi finans dünyasında ciddi dönüşümlere yol açabilir. En basit örnekle, teknolojinin ödemeler alanında aracıları ortadan kaldırma özelliği uluslararası para transferlerini çok daha hızlı ve az maliyetli bir hale getirebilir. Böylesine önemli faydaları olan teknolojinin henüz finans çalışanları arasında yaygın hale gelmemiş olması şaşırtıcı olsa da bu durumun gelecek yıllarda değişeceğini söylemek yanlış olmaz.

KaynakVerdict