IT hizmetleri şirketi Wipro, HFS Research ile birlikte kurumsal blokzinciri adaptasyonunu ve işletmeler için teknolojinin geleceğini inceleyen anketin sonuçlarını yayınladı. Sonuçlara göre ankete katılan yöneticilerin yüzde 75’i blokzinciri teknolojisini bir stratejik öncelik olarak görüyor.

Wipro ve HFS 940 blokzinciri girişimini incelediği çalışmasında 111’i C-level olmak üzere 18 yöneticiye anket uyguladı. Katılımcılar genel olarak kuruluşların blokzinciri çalışmalarına yakında dahil olanlardan oluşuyor ve dünyanın farklı yerlerinden çeşitli endüstrileri temsil ediyorlar.

Anket blokzinciri teknolojisini üst düzey yöneticiler arasında daha popüler olduğunu ortaya koydu. Üst düzey yöneticilerin yüzde 90’ı bu teknolojiyi stratejik bir öncelik olarak gördüklerini söylerken orta seviye yöneticilerin yaklaşık yüzde 69’ı aynı görüşe sahip. Katılımcıların sadece yüzde 1’i blokzincirinin işleriyle bir ilgisinin olmadığına inanıyor. Tabii anketin blokzinciri çalışmalarıyla ilgili yöneticilere odaklı olduğunu hatırlatmadan geçmeyelim.

Finans sektörü, blokzincirini ilk benimseyen sektörlerden biriydi ve diğer endüstrilere kıyasla bu konuda oldukça ilerde. Wipro ve HFS’nin üzerinde çalıştığı 940 blokzinciri projesine dayanarak, kurumsal blokzinciri girişimlerinin yüzde 95’inin şu alanlara odaklandığını görüyoruz: Kimlik, kripto, ticaret, ödemeler, sahtecilik, uyumluluk, tedarik zinciri ve finans.

Buna karşın rapor, blokzinciri projelerinin toplam olgunluğunun hala düşük olduğunu ve çok azının üretime ulaştığını da vurguluyor. Buna ek olarak, hemen hemen tüm canlı blokzinciri sistemlerinin de eski sistemlerin tamamen yerini aldığını söylemek pek mümkün değil. İncelenen projelerin sadece yüzde 14’ü üretim aşamasındaydı.

Wipro blokzinciri çalışmalarının yaklaşık yüzde 75’inin iki yaşından küçük olduğunu söylüyor. ve işletmelerin yüzde 85’inden fazlası blokzinciri için 20 milyon dolardan az tahsis etmiş durumda. Ancak genel olarak katılımcıların yüzde 65’i blokzinciri projelerinin önümüzdeki iki yıl içinde üretimde olacağına inanıyor.

Raporda ayrıca blokzincirinin benimseme eğilimleri incelendi ve üç konu vurgulandı. İşletmelerin yaklaşık yüzde 60’ı hala blokzinciri anlamaya çalışıyor. İlgili kullanım senaryolarını belirleyen şirketlerin yaklaşık yüzde 30’u bir konsept veya pilot çalışması başlatmayı planlıyor. Yüzde 10’luk kesim başarılı pilot çalışmalara sahip ancak onlar da üretim aşamasında zorlanıyorlar.

Çalışmaya dayanarak Wipro ve HFS Research, blokzinciri projelerinden yararlanmak için birkaç öneride de bulunuyor. Wipro, işletmelerin daha sonra pişman olmaktan ziyade şimdi blokzincirini keşfetmelerini ve heyecana karşı dikkatli olmalarını öneriyor. Bunun yanı sıra gerçek kullanım senaryoları geliştirmeyi ve akranları ile işbirlikleri yapmalarına da tavsiye ediyor. Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, maliyetleri düşük tutmak için Wipro, harici bir hizmet sağlayıcısıyla (kendileri gibi) ortaklık kurmayı da önerilerine eklemeden geçmiyor. Son olarak raporda, teknolojik gelişmeleri takip etmenin, gelecekte başarının anahtarı olduğu vurgulanıyor.

Wipro ve HFS Research’ün hazırladığı rapora buradan ulaşabilirsiniz.

KaynakWipro