Ford, şehirlerdeki hava kalitesini iyileştirmeye yardımcı olmak için dinamik coğrafi sınırlama ve blokzincirinin hibrit elektrikli araçlarda (PHEV) nasıl uygulanabileceğini araştırıyor.

Hava kalitesini artırmak için yapılan çalışmalarda kullanılan araçlar, bataryada yeterli şarj olması durumunda hava kalitesine ve coğrafi sınırlara göre sıfır emisyonlu sürüşe geçme özelliğine sahip. Aracın akülerinden bağımsız olarak çalıştırılan elektrikli soğutma ünitesine sahip hibrit elektrikli bir minibüs ise veri toplamak için kullanıldı.

Coğrafi sınırlama (geofencing) coğrafi kentsel alanları ve sınırları belirlemek için kullanılıyor. Sınırların etrafında bir coğrafi sınır tetiklemesi oluşturmak için GPS ve Radyo Frekansı Tanımlama teknolojisini kullanıyor ve bir kişi veya cihaz belirlenen alana girdiğinde bir uyarı veriyor. Trafiği ve kirliliği azaltmak amacıyla düşük emisyon bölgelerini belirlemek için kentsel alanlarda coğrafi sınırlama uygulanıyor. Dinamik coğrafi sınırlama teknolojisi ise bu sınırların hava kalitesini verilerine göre hareket etmesini sağlıyor.

Ford Direktörü Mark Harvey konuyla ilgili olarak “Köln ve Valensiya’daki son çalışmalarımızla, coğrafi sınırlama ve blokzinciri gibi bağlantılı teknolojilerin şehirlere, vatandaşlara ve operatörlere sağlayabileceği ek sürdürülebilirlik ve uyumluluk avantajlarını gösterdik.” ifadelerini kullandı.

Ford’un Ford Transit Custom PHEV’deki coğrafi sınırlama teknolojisi, bir aracın sürücü müdahalesi olmaksızın düşük emisyonlu bir bölgeye girdiğinde sıfır emisyonlu elektrikli sürüş moduna geçmesini sağlıyor.

Köln’deki denemeler sırasında bir araç coğrafi sınırla çevrili bir bölgeye girdiğinde veya buradan çıktığında blokzincirine kaydedildi. Böylece “yeşil mil” hesapları güvenli bir şekilde saklandı. Bunlar istenildiği zaman şehir yetkilileri ve filo sahipleri gibi ilgili taraflarla paylaşılabiliyor.

Çalışma sırasında 400.000 kilometreden fazla veri toplandı. Köln ve Valensiya’da analiz edilen 218.300 kilometreden 105.600’ü elektrik gücüyle sürüldü. Yalnızca Köln’de, gidilen kilometrelerin %70’inden fazlası sıfır emisyon modundaydı.

Çalışma sırasında Valensiya’daki Transit PHEV’ler, araç bağlantısının şehirlerin daha verimli ve sürdürülebilir olmasına nasıl yardımcı olabileceğini anlamayı amaçlayan Valencia Akıllı Şehir platformu için de veri topladı.

Ford trafiği Blockchain ile kolaylaştıracak

KaynakLedgerInsights