Araştırma ve danışmanlık firması Gartner, blokzincirini 2020 yılının en popüler 10 stratejik teknolojilerinden biri olarak listeliyor.

Raporda halka açık blokzincirlerinin şu anda zayıf ölçeklenebilirlik ve birlikte çalışabilirlik nedeniyle işletme dağıtımı için çok olgun olmadığı, ancak teknolojinin 2023 yılına kadar bu sorunları aşmasının beklendiği belirtiliyor.

Gartner’ın “2020 İçin En İyi 10 Stratejik Teknoloji Eğilimi” adlı raporu, işletmelerin en azından başlangıçta dağıtık defter teknolojilerini (DLT) değerlendirmeye aldığını, tam olarak benimsemeseler de teknolojinin bozulma ve gelir yaratma potansiyelini değerlendirdiklerini gösteriyor.

Araştırma firması, blokzinciri teknolojisinin endüstrileri güven ve şeffaflık sağlayarak dönüştürme potansiyelinin olduğunu söylüyor. Diğer avantajlar arasında ise işlem maliyetlerinde ve ulaştırma sürelerinde azalma, nakit akışında ise iyileştirmeler yer alıyor.

Gartner daha önce blokzinciri adaptasyonuyla ilgili öngörülerini paylaşmıştı. Birkaç ay önce paylaştığı blokzinciri beklenti döngüsü raporunda, sektördeki CIO’ların yüzde 60’ının gelecek üç yılda blokzinciri teknolojisini benimseyeceği belirtilmişti.

Blokzinciri teknolojisinin daha önce birlikte çalışabilirlik ve standartlaşma eksikliğinin olduğu tartışılıyordu. Bu nedenle Gartner finansal hizmetler için blokzinciri kullanımının en az 3 yıl uzakta olduğunu düşünüyor. Yine de bankacılık sektörünün benimseme açısından en olgun sektör olduğu belirtiliyor.

KaynakGartner