Gazprom Neft’in havacılık yakıtı bölümü olan Gazpromneft Aero, blokzinciri tabanlı akıllı yakıt sistemini 100’den fazla tarifeli uçuşta test ettiğini duyurdu. Deneme, havayolu şirketi Smartavia, VT Bank ve Raiffeisenbank’ı içeriyordu. Sistem artık üretime geçmeye hazır.

Petrol şirketi, blokzinciri sayesinde ödeme işlem sürelerini dört veya beş günden 15 dakikaya kadar düşürdüğünü söylüyor.

Bir uçağa yakıt ikmali yapmak zor olabiliyor çünkü petrol fiyatları sabit değil ve havayolu şirketleri son dakikaya kadar ne kadar yakıta ihtiyaç duyduklarını tam olarak bilemeyebilir. Blokzinciri tabanlı akıllı ödemeleri kullanmak gelişmiş ödeme veya banka teminatı ihtiyacını ortadan kaldırarak bu süreci kolaylaştırıyor.

Smartavia CEO’su Sergey Savostin konuyla ilgili olarak: “Süreci daha hızlı ve şeffaf hale getireceği için uçak yakıt ikmaline yönelik bu devrim niteliğindeki yaklaşım, havayolumuz için son derece önemlidir.” ifadelerini kullanıyor.

Pandemiyi de hesaba katan uygulama, uçak mürettebatı ile yer personeli arasındaki doğrudan teması ortadan kaldırıyor ve evrak işlerinin paylaşılması ihtiyacını eliyor. Sistem üzerinden yapılan tüm ödemeler de haliyle dijital olarak gerçekleştiriliyor.

Sistemin çalışma şekli kabaca şöyle: Yakıt kamyonu geldiğinde ve ne kadar yakıt gerektiği söyleniyor ve fonları bloke etmek için bankaya ilk ödeme talebi gönderiliyor. Yakıt ikmali tamamlandıktan sonra kaptan ödeme miktarını ayarlıyor ve son ödeme için yetki veriyor.

Gazprom Neft CEO’su Anatoly Cermer, yeni dijital Akıllı Yakıt sisteminin ortaklarının süreçlerini kolaylaştırdığını ve mevcut makroekonomik koşullarda son derece önemli olan karşılıklı ödemelerin finansal güvenliğini artırdığını söylüyor.

Thales, uçak parçalarının izlenebilirliği için blokzinciri kullanıyor

KaynakLedger Insights