Enes Türk yayınladığı Medium yazısında haftanın dikkat çeken blokzinciri gelişmelerini derledi. Okuyucularımıza aktarıyoruz.

2020 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’nda
Dijital Para Birimi Hedefi

2020 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’nda blokzincir tabanlı dijital merkez bankası parasının uygulamaya konulacağı belirtiliyor.

  • 2.1.5 Mali Piyasalar başlığı altında, güçlü bir finansal sektörün oluşması için takip edilmesi gereken politikalar arasında dijital merkez bankası parasının hayata geçirilmesine yer verildi.
  • Bahsi geçen Anlık Ödeme Sitemi’nin tasarım ve geliştirme aşamalarının TCMB ve Tübitak sorumluluğunda tamamlanarak test çalışmalarının başlatılması hedefleniyor

Kaynak: T.C. Resmi Gazete


FED, Dijital Para Birimlerini Ekosisteme Dahil Etmek İstiyor

FED’in yayınladığı iş ilanı, dijital para birimlerinin perakende ödeme ekosistemine dahil edileceği şeklinde yorumlandı.

  • Geleneksel ödeme yöntemlerinin denetlenmesi ve perakende ödemelerde dijital para birimleri, stabil dijital para (stablecoin) ve dağıtık defter teknolojisinin araştırılması bekleniyor.
  • FED’in ana ödeme işlevlerinde dijital para birimlerini kullanabilmesi için regülasyon çerçevesinin de tanımlanması hedefleniyor.

Kaynak: The Block


Alman Bankalar Birliği’nden «Dijital Euro» Önerisi

200’den fazla özel bankadan oluşan Alman Bankalar Birliği’nde “programlanabilir” dijital euro ve Avrupa çapında kullanılacak ortak bir ödeme platformu önerildi.

  • Blokzincir çalışmalarını yakından takip ettiğimiz Deutsche Bank, Credit Suisse ve Commerzbank sözcüleri, dijital paranın geleneksel ödeme yöntemlerine göre avantajları olduğunu belirtti.
  • Anlık ödeme şeması Single Euro Payments Area’nın (SEPA) dijital süreçlere entegrasyonun yetersiz olduğu ve akıllı sözleşme altyapısına sahip olmadığı, yapılacak yeni çalışmanın Avrupa düzeyindeki merkez bankalarıyla yürütülmesi gerektiği önerildi.

Kaynak: Bankenverband


Hong Kong ve Tayland Merkez Bankaları Dijital Para Birimi Çalışmalarını Açıklayacak

Hong Kong ve Tayland Merkez Bankaları dijital para birimlerinin kullanımı konusunda yaptıkları ortak araştırmanın raporunu 2020 yılının ilk çeyreğinde yayınlayacaklarını açıkladı.

  • Mayıs ayından bu yana süren araştırmalar merkez bankaları tarafından üretilen dijital para birimlerinin avantajları ve dezavantajlarını ortaya koyacak.
  • Ayrıca merkez bankaları arası dijital para birimi transferleri ve kurumsal alanda kullanım senaryolarının da ele alındığı belirtildi.

Kaynak: The Block


Deloitte’un Kurumsal Blokzincir Çözümü EduScrypt,
Sıfır Bilgi İspatı Kullanacak

Deloitte, kurumların yeni işe alımlarının ve personellerinin niteliklerini izlemek, paylaşmak ve doğrulamak için blokzincir tabanlı EduScrypt platformuna gizlilik katmanı eklediğini duyurdu.

  • Sıfır bilgi ispatı sayesinde çalışanların kişisel verileri yerine bu verilerin doğruluğunun kanıtları blokzincire yazılacak. Böylece GDPR uyumluluğu da sağlanmış olacak.
  • Özel bir Ethereum yapısına sahip olan EduScrypt paltformunun gizlilik katmanı, İsrailli QEDIT firmasıyla yapılan iş birliğiyle geliştirildi.

Kaynak: DeloitteCoindesk

Bankalararası Kart Merkezi İş Geliştirme Mühendisi olan Enes Türk, Blockchain Türkiye Platformu'nda düzenli yazıları ile yer almaktadır.