Tarım odaklı blokzinciri firması GrainChain, Honduras kahve endüstrisinin paydaşlarıyla blokzinciri tabanlı tedarik izleme platformu için anlaştıklarını açıkladı.

Overstock’un blokzinciri birimi olan Medici Ventures tarafından desteklenen GrainChain geçtiğimi yıl 2,5 milyon dolar yatırım almıştı.

Kahve, Honduras’ın önemli ihracatlarından biri. Ülke nüfusunun yaklaşık yüzde 20’si geçim kaynakları için kahveye bağımlı. Kahve tedarik zinciri ise birçok farklı paydaşı içeriyor. Dolayısıyla satılan bir kahvenin ambalajına çıkan çeşitli isimleri takip etmek neredeyse imkansız hale geliyor.

Sektöre yönelik sigorta sağlayıcısı olan Confianza’nın Genel Müdürü Francisco Fortin konuyla ilgili olarak: “Kahve yetiştirmek oldukça yaygın ve son derece değişkeni olan bir süreç. Dolayısıyla insanları tek bir noktada birleştirmek imkansız. Bu durum tedarik zincirine olan güveni azaltıyor.” ifadelerini kullanıyor.

Kahve endüstrisi son birkaç yılda fiyatların tüm zamanların en düşük seviyeye inmesinden dolayı bir krizle karşı karşıya. Organize olmayan bir tedarik zinciri de piyasanın tekrar kendine gelmesini engelleyen unsurlardan biri. GrainChain ise tüm paydaşları tek bir blokzinciri tabanlı platformda birleştirerek Honduras’taki kahve endüstrisinin ihtiyaç duyduğu bir çözümü sağlamak istiyor.

GrainChain’in platformu uzlaştırma, kaynak bulma ve izlenebilirlik konusundaki akıllı sözleşmelerle sektöre destek olacak. Platforma üye olan kahve üreticilerine dijital cüzdanlar dağıtılacak. Üreticiler bu cüzdanlar sayesinde mahsüllerini iyileştirmek için gerekli olan finansal ihtiyaçlarını hızlı bir şekilde giderebilecek.

Blokzinciri teknolojisinin şeffaf ve dağıtık yapısı tedarik zincirlerindeki izlenebilirliği artırarak hem paydaşlara hem de tüketicilere büyük bir güven sağlıyor. Son zamanlarda blokzinciri tabanlı tedarik zinciri platformlarının bariz bir şekilde arttığını görebiliyoruz. GrainChain’in platformu da benzer bir şekilde çalışarak Honduras’taki kahve endüstrisini blokzinciri ile iyileştirmeyi hedefliyor.

KaynakLedgerInsights